2
Druga Nacionalna konferencija o poljoprivrednom i ruralnom razvoju otvorena u Pljevljima
Razvoj i napredak - apsolutni prioriteti!

       - Da bi ostvarili ciljeve, moramo ostvariti dugoročan dinamični rast ekonomije, realizaciju velikih kapitalnih infrastrukturnih investicija, a to je moguće u uslovima ukupne stabilnosti koju smo izgradili i koju ćemo sačuvati u Crnoj Gori.
Razvoj i napredak su apsolutni prioriteti i nemaju alternativu. Za to smo od građana dobili mandat povjerenja i odgovornosti i tome ćemo odgovoriti odlučno i posvećeno - istakao je potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, otvarajući u Pljevljima drugu Nacionalna konferencija o poljoprivrednom i ruralnom razvoju.
Izlaganje ministra Simovića prenosimo integralno:

- Uvaženi predsjednici opština, poštovani proizvođači, poštovani gosti. Zadovoljstvo mi je da prisustvujem drugoj nacionalnoj konferenciji o poljoprivredi i ruralnom razvoju i da Vas pozdravim u ime Vlade Crne Gore.
Zahvaljujem se našim današnjim domaćinima, opštini Pljevlja, koja raspolaže sa izdašnim potencijalima za razvoj poljoprivrede i koja zahvaljujući odgovornoj lokalnoj upravi pokazuje domaćinski odnos prema potrebama i vrijednih domaćina i potrebama pljevaljskih sela.
Čestitam organizatoru, Mreži za ruralni razvoj Crne Gore, na organizaciji konferencije.
Zadovoljstvo mi je što konferencija poprima i regionalni značaj.
Zahvalnost i Stalnoj radnoj grupi za regionalni ruralni razvoj na podršci u organizaciji konferencije.
Želim da ova konferencija postane tradicionalna i da bude zajednička prilika za analizu iskoraka u razvoju naše poljoprivrede i rezultata ruralnog razvoja, gdje ćemo razmjenjivati regionalna iskustva i gdje ćemo sagledavati usaglašenost naših politika sa Zajedničkom evropskom poljoprivrednom politikom.
Želim da ova, kao i konferencije u budućnosti, budu izraz našeg najšireg partnerstva i zajedništva, gdje smo na okupu svi:
-       Vrijedni domaćini,
-       Preduzetnici,
-       Odgovorni i sa državnog i sa lokalnog nivoa,
-       Predstavnici struke i nauke,
-       Civilni sektor,
-       Gosti iz regiona i
-       Naši evropski partneri.
U našoj tradiciji moba je bila simbol zajedništva, solidarnosti i udruženih napora. Bila je jedno od crnogorskih pravila života.
Crnogorski slobodari u pauzi vojevanja za čuvanje i stvaranje svoje države, stizali su da vode bitku i za brašnjenike svojih porodica.
I na mobama su bili zajedno da se imanja što prije srede, da se djeci ostavi sigurnost obroka i da krov nad glavom bude sigurniji. Crna Gora je tako opstajala snagom i logikom mobe i solidarnosti, u kojoj se i u volji i u nevolji pružala ruka podrške i tako udružena snaga bivala nepobjedivom.
Jednako tako i danas svi mi zajedno tragamo za rješenjima, kako da unaprijedimo našu poljoprivredu i kako da život na selu učinimo kvalitetnijim. U tim naporima ima dosta posla i mjesta za sve dobronamjerne na svim nivoima.
Ovakav pristup najbolja je garancija ukupnog napretka i sigurnog puta ka našoj evropskoj adresi.
Evropa je potrebna Crnoj Gori, kao što je i Crna Gora potrebna Evropi.
U dosadašnjim procesima Crna Gora je jasno pokazala da hoće i da može da usvaja najviše evropske standarde u svim oblastima.
Istovremeno Crna Gora će u bogati evropski vrednosni mozaik unijeti svoju tradiciju, svoju kulturu, svoje specifičnosti, očuvane prirodne resurse i svoje autohtone proizvode.
Na evropsku trpezu hrane unijećemo ono što je svakim danom sve vrednije i što se sve više traži – unijećemo proizvode i hranu sa više boje, sa više mirisa i više ukusa.
Ovakva okupljanja i ovakve teme, teme napretka i dobra za sve građane Crne Gore, naša su ovovremena potreba i obaveza svih odgovornih ljudi.
Nažalost, svjedoci smo da ima i drugih ideja i poziva za okupljanja koja ne vode napretku. Crna Gora je vjekovima iza sebe naučila da prepozna i takve mobe i okupljanja utemeljena na pokušaju grubog falsifikovanja istorijskih činjenica i pokušaju slavlja događaja koji su brisali i poništavali Crnu Goru.
Crna Gora neće da se vraća na te balkanske stranputice.
Crna Gora je jasno pokazala da želi i da aktivno doprinosi stabilnosti, slozi, multietničkom skladu, dijalogu, razumijevanju i u Crnoj Gori i u regionu i u svijetu.
Vlada će posvećeno nastaviti da snaži ove vrijednosti, i neće dozvoliti da bilo koji od ovih interesa države i građana bude ugrožen.
Vlada će posebno aktivno i odgovorno nastaviti da se bavi vitalnim temama za građane, a to su:
-       rast životnog standarda,
-       nova radna mjesta,
-       održivo korišćenje prirodnih resursa,
-       razvoj poljoprivrede i sela,
-       unapređenje zdravstva,
-       obrazovanja,
-       kulture,
-       sporta i
-       podrške onima kojima je potrebna.
Posjeta : 351