1
Premijer na redovnom sastanku sa rukovodiocima Poreske uprave, Uprave carine i Uprave za inspekcijske poslove
"Pod lupu" - račune opština!

          - Posebno ćemo pratiti izvještavanje i podnošenje računa od strane opština za dodijeljena sredstva po svakom osnovu, što je zadatak za budžetske i inspekcijske organe - napomenuo je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na sastanku sa rukovodiocima Poreske uprave Miomirom Mugošom, Uprave carina Vladanom Jokovićem i Uprave za inspekcijske poslove Alijom Košutom i njihovim saradnicima.

- Mora se zaustaviti generisanje neopravdanih troškova koji su proizvod neodgovornosti lokalnih samouprava i njihovih preduzeća, jer se na taj način ugrožava održivost državnog budžeta - poručio je premijer opštinskim čelnicima.
Poreska uprava je izvijestila da je u prvih devet mjeseci naplaćeno 781.177.940 eura poreza što je 36,5 miliona eura (5%) više od plana, a 104 miliona eura (15%) iznad ostvarenja iz istog perioda 2017. godine. Posebno je naglašeno da je ukupna naplata u periodu jun – septembar, odnosno tokom turističke sezone – iznosila 380.421.848 eura, što je 36 miliona eura iznad ostvarenja iz istog razdoblja 2017. godine.
Uprava za inspekcijske poslove je tokom turističke sezone – u periodu od 11. juna do 31. avgusta – izdala gotovo 8.000 prekršajnih naloga (7.908) kojima su izrečene novčane kazne u iznosu od 2.762.274 eura. Najviše prekršajnih naloga izdato je u opštini Budva – 2.077 naloga na iznos od 774.134 eura.
Konstatovano je da su nadležne službe preduzimale adekvatne mjere na suzbijanju sive ekonomije, da je trend povećanja naplate prihoda dobar te da se pokazalo da su uz jačanje kontrole i dodatne mjere efekte dale i redovne koordinacije sa predsjednikom Vlade. Zaključeno je da jedini izuzetak predstavljaju lokalne samouprave.




Posjeta : 1018