1
Plod saradnje Glavnog grada i nevladinog sektora na Gorici
Otvoren Mediteranski vrt!

       - Mediteranski vrt je plod lijepe saradnje između Glavnog grada i nevladinog sektora kroz Udruženje ljubitelja Gorice i prirode i predstavlja jedan novi oblik saradnje između Glavnog grada i nevladinog sektora koji ćemo mi u upravi Grada nastaviti i dalje da njegujemo - istakao je Dragutin Đeković, menadžer Glavnog grada-Podgorica, na današnjemm svečanom otvaranju Mediteranskog vrta i prve zelene učionice na Gorici.

Vrt obuhvata prostor površine 2000 kvadrata, na mjestu spajanja dva masiva, a obuhvata i prostoriju u podnožju pješačkog mosta. Cilj projekta je doprinos promociji biologije i bioloških istraživanja, kroz revitalizaciju biološki pasivnog prostora, odnosno kreiranje skladne prirodne cjeline koja će služiti u edukativne svrhe, prvenstveno predškolskoj, učeničkoj i studentskoj populaciji.
Od 460 registrovanih biljnih vrsta na Gorici, oko 50 ima status endema ili relikta. Pošumljavanje Gorice prije pola vijeka vršilo se uglavnom neautohtonim biljnim vrstama, koje su postale dominantne, dok su autohtone vrste opstale samo u fragmentima, pa je njihovo očuvanje i kontinuirani, planski uzgoj, prepoznato kao jedan od specifičnih ciljeva projekta.
- Ono što je Goricu učinilo posebnom jesu visoki borovi i divno očuvana šuma hrasta Trojanca i hrasta Medunca. Nakon velikog požara 2012. godine, susreli smo se sa jednim novim licem koje smo željeli da zamijenimo onim starim, da vratimo stari izgled Gorice - ukaza je docent Dr Danijela Stešević, profesorica na Prirodno matematičkom fakultetu iz NVO Udruženja ljubitelji Gorice i prirode.
- Mediteranski vrt je plod enutizijazma, saradnje i sigurni smo da će biti još ovakvih vrtova u Podgorici i Crnoj Gori, pogotovo što je Podgorica prepoznata kao zeleni grad, jedan od vodećih glavnih gradova u Evropi po zelenilu, tako da je ovo još jedan doprinos toj tituli da postanemo najzeleniji grad u Evropi - rekao je dr Darko Petrušić, generalni direktor Ministarstva nauke u Vladi Crne Gore.
- Svaka ova aktivnost pomaže našoj promociji i očuvanju ovih endemskih i posebnih vrsta. Ovo je jedan veliki dopinos i zaista smo ponosni što entuzijazam može da postigne ovako velike rezultate - naglasio je Petrušić.
Posjeta : 458