1
Agencija za kreditni rejting Standard&Poors potvrdila ,,stabilan“ rejting Crne Gore, uz očuvanje ocjene B+/B
Potvrda "najavljuje" - povećanje rejtinga!

    Agencija za kreditni rejting Standard&Poors objavila je novi Izvještaj za Crnu Goru kojim je potvrdila izgled rejtinga naše zemlje, koji je označen kao ,,stabilan“, uz očuvanje ocjene B+/B.
- Imajući u vidu da je kredina agencija Standard&Poors drugi put potvrdila rejting koji je dodjeljen Crnoj Gori u 2017.godini, ova činjenica upućuje na očekivanje da bi nakon treće ovakve potvrde moglo doći do povećanja kreditnog rejtinga - saopštilo je Ministarstvo finansija.

Na ovaj način je još jedna relevanta svjetska institucija prepoznala ozbiljnost sprovođenja mjera fiskalne konsolidacije, ali i ukupno povećanje ekonomske aktivnosti koje proističe iz unapređenja opštih uslova poslovanja. Kako se navodi u Izvještaju, aktuelna pozicija Crne Gore na rejting listi rezultat je snažnog ekonomskog rasta koji je nastavljen u 2018. godini,koji se procjenjuje na 3,5%, a koji se bazira na razvoju turizma, energetike i infrastrukture, odnosno konkretnije na izgradnji prve dionice auto-puta koja će, kako se navodi, doprinijeti regionalnoj povezanosti i poboljšanju bezbjednosti. Analitičari su konstatovali snažan rast od 16% u broju posjetilaca, kao i blizu 12% u broju noćenja, i to u prvoj polovini tekuće godine, dok predviđaju mogućnost dodatne ekspanzije i ljetnjeg i zimskog turizma kroz investicije.
Analitičari ukazuju na snažnu institucionalnu poziciju Crne Gore u regionu kao i na potencijale za dalji razvoj kroz strukturne reforme koje naša zemlja sprovodi u cilju pristupanja Evropskoj uniji, dok kao presudno važne aktivnosti za dostizanje Vladinih ciljeva navode nastavak sprovođenja mjera fiskalne konsolidacije, smanjenje deficita i nivoa javnog duga.
Očekivanja stručnjanka iz Standard&Poor´a su da će javni dug početi da pada sa završetkom izgradnje prve dionice autoputa što korespondira sa projekcijama Ministarstva finansija sadržanim u Fiskalnoj strategiji kojom je definisan set mjera fiskalne konsolidacije.
U Izvještaju se navodi da bi rejting za Crnu Goru mogao biti povećan ukoliko bi mnogobrojni projekti iz oblasti infrastrukture, energetike i turizma, koji su trenutno u toku, dali bolje rezultate od očekivanih, unapređujući perspektivu rasta Crne Gore, uz umanjenje rizika u okviru bilansa plaćanja.




Posjeta : 945