1
JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci obilježila 10 godina uspješnog rada
Za deceniju postala - luka spasa i novog života!

    -Zahvaljujući vama, drage kolege, institucija u kojoj radite postala je luka spasa i mjesto rađanja novog života, na zadovoljstvo vaših klijenata i na ponos Glavnog grada i naše države. A partnerstvo sa Evropskom komisijom na projektu izgradnje Ženskog paviljona ove ustanove, čime su stvoreni najsavremeniji uslovi za tretman korisnica psihoaktivnih supstanci, svjedoči o tome da je značaj onoga što radite prepoznat i van granica Crne Gore - naglasio je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković na obilježavanju jubileja 10 godina postojanja i uspješnog rada Javne ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica.

- Formirali smo sjajan tim stručnih ljudi koji posvećeno i predano rade sa našim klijentima i klijentkinjama, formirali i unaprijedili različite sadržaje u okviru našeg rehabilitacionog centra, sprovodili mnoge preventivne i eduktivne aktivnosti, izgradili centar za žene zavisnice i time i njima pružili mogućnost za izlječenje i povratak prodicama. Ali ono što je najvažnije, o uspješnosti programa koji sprovodimo u ustanovi, poslije deset godina rada, svjedoče stotine klijenata koji su prošli tretman i koji više ne koriste psihoaktivne supstance. Upravo oni su dokaz opravdanosti formiranja naše ustanove i dokaz adekvatnih i upješnih tretmana koje sprovodimo. Danas su oni uspješni poslovni ljudi, uzorni roditelji, dobre komšije i naši prijatelji - napomenuo je direktor ustanove Aleksandar Radinović.
- Akcenat stavljamo na dalji razvoj i unapređenje stručnih resursa, kao i na formiranje različitih servisa podrške za naše klijente i klijentkinje u fazi pripreme za rehabilitacioni ciklus, i fazi resocijalizacije i povratka u svoje porodice - zaključio je Radinović.
- Još kao ministar zdavlja, a kasnije kao predsjednik Opštine i gradonačelnik Podgorice, dnevno sam zasipan molbama mnogih porodica koje su bile u teškom socijalnom stanju tražeći lijek za svoje najbliže, ne samo u Crnoj Gori nego i u Evropi i svijetu. To je bila jedna dodatno obaveza da napravimo iskorak i sa timom saradnika, koristeći međunarodne kontakte, podršku državnih institucija i pojedinih nevladinih organizacija koje su imali puno više znanja i iskustva formiramo ovu ustanovu“ istakao je Mugoša. Ubijeđen da će Glavni grad u kontinuitetu i sistemski i dalje podržavati razvoju Ustanovu i značajnim aktivnostima na međunarodnom planu kako bi kroz razmjenu iskustava postigli još bolje rezultate, Mugoša je izrazio žaljenje što svojevremeno gradska uprava nije imala finansijskog prostora da neke mlade stručnjake primi i kadrovski osnaži Ustanovu kako bi odgovorili savremenim izazovima koji se mijenaju kada je u pitanju tretman i rehabilitacija korisnika psihoaktivnih supstanci. „Uz podršku Ministrastva zdravstva i Ministrastva rada i socijalnog staranja, ali i obazriviji pristup NVO i medija, uvjeren sam da ova Ustanova može imati još bolje rezultate, a danas smo svejdoci da svaki spašeni život znači dobro ne samo za pojdinca, već i za njegovu porodicu i za njegovo bliže okruženje i cijelo društvo - u ime dobitnika nagrada povodom jubileja Ustanove zahvalio se bivši gradonačelnik Podgorice dr Miomir Mugoša, koji je i inicirao osnivanje ove javne ustanove.

Priznanja

Dobitnici priznanja Javne ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica su institucije Glavni grad Podgorica, Institut za javno zdravlje, Urgentni centar Kliničkog centra Crne Gore, Dom zdravlja Podgorica, Kulturno-informativni centar “Budo Tomović”, NVO Preporod, Konjički klub “Budućnost”, Kros-park “Zlatica”, Organizacija LDS charities, kao i brojni pojedinci koji su omogućili formiranje i uspješan desetogodišnji rad Institucije: Dr Miomir Mugoša, Dr Borislav Mitrić, Miomir M. Mugoša, Snežana Mijušković i Ljubiša Bošković.




Posjeta : 1550