2
Program „Mobilnost budućnosti“ u Beču
Od 2019. - autobusi bez vozača!

    Poslije tri mjeseca intenzivnih priprema u autobuskom pogonu u Beču prva probna vožnja uspješno je izvedena. Nova bečka linija bez vozača imaće prve putnike na proljeće 2019.

U okviru programa „Mobilnost budućnosti“ i projekta „auto.Bus“ koji je podržalo austrijsko Ministarstvo saobraćaja održana je prva probna vožnja dva gradska samovozeća autobusa. Poslije tri mjeseca intenzivnih priprema u autobuskom pogonu Leopoldbau u Beču prva probna vožnja uspješno je izvedena. Nova bečka linija bez vozača imaće prve putnike na proljeće 2019. godine.
Dva autobusa bez vozača su prvi put u realnim uslovima uspješno vozili ulicama Beča.
Autobusi su u prisustvu operatera prevezli oduševljene putnike rutom od oko 2 kilometra – od stanice metroa U2 do Tehnološkog centra Aspern i nazad.
Do kraja 2018. godine autobusi će biti detaljno ispitivani. Početkom sljedeće godine ta linija počinje da vozi svakodnevno i do tada će njena tačna ruta biti poznata.
Na liniji će postojati fiksne stanice, a sve vožnje će nadgledati obučeni operater.
Predviđeno je da minibus pored operatera može da preveze još 11 putnika. Ukoliko prevoz zbog vremenskih nepogoda ili tehničkih problema izostane, na liniji neće biti zamjenskih vozila.
Vožnja autobusom biće besplatna, a trenutno iz zakonskih razloga nije dozvoljen ulaz u autobuse sa dječjim ili invalidskim kolicima.
Za saradnike projekta „auto.Bus“ ta probna vožnja je bila odlučujuća za njihov dalji rad – u Austriji je prvi put ostvarena „komunikacija“ između vozila i semafora na kojima je radila firma „Siemens“.
Posjeta : 834