1
Uprava policije i ove godine formirala je štab operativne akcije 'Ljeto 2018', a stručnjaci upozoravaju
Sve više - sintetičkih droga!

    Posljednjih nekoliko godina, u Crnoj Gori se bilježi rast zapljene sintetičkih droga. Obično su to mjesta na kojima se okupljaju mladi - od muzičkih festivala do brojnih rejv žurki.

Stručnjaci upozoravaju na posljedice konzumiranja takvih psihoaktivnih supstanci. Iz policije je Javnom servisu saopšteno da su i ove godine formirali štab operativne akcije "Ljeto 2018".
Naime, sintetičke droge, konzumiraju uglavnom mladi, na muzičkim događajima, uz igru koja traje satima. Ima i onih koji vjeruju da je bezazleno to što će prvi put da probaju te opijate.
Subspecijalistkinja za bolesti zavisnosti, Marina Roganović, upozorava da je to zamka.
Psihološkinja Adriana Pejaković kaže da takvi opijati mogu da dovedu do zavisnosti od droga.
- Takođe i mogu i to je negdje dokazano višekratnom upotrebom ekstazija da dođe do nekih moždanih oštećenja - kaže ona.
Roganović, sa druge strane, pojašnjava da je prilikom obdukcije pronađeno da kod sintetičkih droga dolazi "do nekroze unutrašnjih organa".
- Do, prosto, nestajanja unutrašnjih organa, do rupa u mozgu - priča Roganović.
Ekstazi i amfetamini popularni su širom svijeta, te se u posljednjih nekoliko godina bilježi rast zaplijene i u Crnoj Gori.
- Uprava policije i ove godine formirala je štab operativne akcije ´Ljeto 2018´, u kojem učestvuju i službenici Odsjeka za borbu protiv droge, koji će zajedno sa ostalim jedinicama u toku ove turističke sezone vršiti pojačanu kontrolu lokacija na kojima se okuplja veliki broj mladih", saopštava policija.
No Roganovićeva ističe da je porodica najznačajnija u prevenciji narkomanije.
- Roditelj je taj koji sve to može da primijet,i može da primijeti da mu nestaje nešto, pare, nakit, znači dolazi do povećane potrebe za novcem - kaže Roganović.
Stručnjaci kažu i da je najbitnije da se mladi edukuju, kako bi se na vrijeme spriječili da se o drogama informišu od onih koji su ih već probali.




Posjeta : 1584