1
Iznenadiće vas koliko su šampinjoni zapravo zdravi
Podižu imunitet i - štite od karcinoma!

    Mogu se kupiti tokom cijele godine, na pijaci ili u supermarketima, a pripremaju se na različite načine, imaju dobar ukus, podstiču apetit, a ujedno imaju i visoku hranjivu vrijednost. Naučnici i nutricionisti odavno znaju da određene vrste gljiva imaju antitumorski učinak. Šampinjoni su jedna od najpoznatijih vrsta jestivih gljiva, svojstvenog mirisa i okusa, koja je sve više zastupljena u svakodnevnoj prehrani.

Ove popularne i ukusne gljive koristimo za pripremu gotovo svih jela, od pizza do salata i umaka. Međutim, osim izvrsnog ukusa, bijele gljive krase i brojni hranjivi sastojci koji gode zdravlju. Istraživanja su pokazala da šampinjoni podstiču aktivnost kritičnih ćelija u imunološkom sistemu organizma.
Dobra je vijest da su istraživači dokumentovali kako šampinjoni podstiču imunološki sistem povećavajući proizvodnju proteina koji se bore s uzročnicima bolesti. Iste gljive imaju pozitivan utjecaj na ćelije imunološkog sistema klasificirane kao dendritičke ćelije.
A one mogu proizvesti bijele krvne ćelije poznate kao T-ćelije koje su odlučujuće za jak i zdrav imunitet. Dendritičke ćelije deaktiviraju i uništavaju mikroorganizme poput bakterija i virusa ili antigena. Štoviše, dendritičke ćelije mogu igrati važnu ulogu u borbi protiv raka.
Uz to, naučnici su utvrdili da je efekt podizanja imuniteta zahvaljujući šampinjonima povezan s njihovom količinom – dakle, više gljiva – izraženiji imunološki odgovor. Manje je poznato da popularna i cijenom dostupna gljiva može biti vrlo korisna u prevenciji i terapiji raka dojke. Stručnjaci vjeruju kako je konzumacijom samo 100 grama šampinjona dnevno moguće suzbiti rast tumora dojke kod žena.
Kalorije i nutritivna vrijednost
U 100 g sirovih šampinjona nalazi se samo – 26 kcal, a to što je proteinima jedna od najbogatijih vrsta gljiva stavlja ga na popis vrlo poželjnih namirnica kojima se mogu hraniti i osobe s posebnim programima u prehrani poput osoba oboljelih od dijabetesa. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry osvrnulo se na nutritivne karakteristike 6 vrsta gljiva, od kojih su tri vrste šampinjona.
Pokazalo se da su gljive, svježe i kuvane, u različitim godišnjim dobima, dobar izvor prehrambenih vlakana, uključujući hitin, za kojeg se vjeruje da smanjuje nivo holesterola u krvi, te beta-glukan, koji blagotvorno djeluje na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Šampinjoni još sadrže vitamine D i B grupe, nešto vitamina E i provitamina A, te dosta kalija, fosfora, željeza i drugih elemenata potrebnih ljudskom organizmu.
Iz svega ovog proizlazi da su šampinjoni prikladan i vrlo jeftin način zdrave prehrane. Slobodno možemo reći da je rijetka hrana koja se može na tako različite načine prirediti, istodobno imati dobar okus i imati visoku hranjivu vrijednost kao što to imaju gljive.
Priprema, kupovina i čuvanje

Gljive koje ostanu od ručka nije dobro ostavljati u frižieru za sutradan jer oksidiraju, a mogu promjeniti i aromu. Jednako tako podgrijavanje jela s gljivama nije preporučljivo, a nije poželjno gljive obrađivati u mikrovalnoj. Prilikom kupovine svakako izbjegavajte šampinjone koji su izgubili vlagu ili su premekani na dodir, te imaju oštećenja na površini. Birajte one koji imaju čvrstu strukturu.
Kod šampinjona ispiranje vodom i nije toliko efikasno, kao što je slučaj i sa mnogim drugim jestivim gljivama, već se savjetuje da se brišu vlažnom krpom ili kuhinjskim papirom. Ako ih sve ne iskoristite dok su svježi, ne brinite – možete ih nekoliko dana sačuvati u frižideru, najbolje u papirnatoj vrećici zamotanoj u vlažnu krpu jer ćete tako održati njihovu vlažnost i svježinu.




Posjeta : 1387