3
Recept dr Fuhrmana
Očistite organizam - za pet minuta!

    U pitanju je šejk ili smuti, možete da ga nazovete kako god hoćete. Idealan način da pročistite svoj organizam od stresne nedjelje na poslu ili loše ishrane koja je prouzrokovana žurbom i prezaposlenošću. Mada stojim iza toga i tvrdim da su to sve izgovori.

Zato papir u ruke i pribilježite ovaj recept koji sam čuo od doktora Fuhrmana, autora mnogih knjiga o zdravlju i zdravoj ishrani, a prilagodio ga nama i našem podneblju.
1. NAR ( dva cjeđena nara srednje veličine )
Najmoćniji antioksidans među voćem!
– Antikancerogeno dejstvo
– Smanjuje krvni pritisak
– Smanjuje nivo holesterola
– Štiti zidove krvnih sudova od pojave aterosklerotskog plaka
– Sprječava pojavu osteoporoze
– Djeluje pozitivno kod osoba koje pate od depresije
2. BOROVNICE, KUPINE, MALINE, JAGODE ( Jedno pakovanje smrznutog voća, 250g, mix crvenog voća, kombinacija borovnice, maline, kupine, jagode… )
3. LAN ( Dvije kafene kašičice sjemenki lana )
4. AVOKADO ( U originalnom receptu se nalazi pola avokada, njegovi benefiti su neosporni, ali ga je teže naći kod nas, pa sam kao zamjenu ubacio pola banane )
5. MED ( Jedna velika supena kašika meda )
6. ŠPINAT ( U originalnom receptu je stavljeno nekoliko listova špinata. U suštini ne morate stavljati, a ako želite možete staviti ili malo svježeg kupusa ili celera ili špinata. Neće puno uticati na ukus, a svakako da će se moć samog šejka povećati.
7. JOGURT ( Pola čaše nekog voćnog jogurta, mlijeka bez laktoze ili pirinčane vode učiniće da se ovaj zdravi miks lakše pije )
Priprema:
Sve sastojke staviti u blender i za nekih 3-4 minuta imat ćete najmanje dvije velike čaše izvanrednog pića, fantastičnog ukusa poslije čega će Vaš organizam reći jedno veliko HVALA!
Posjeta : 1105