1
Crnogorsko društvo za borbu protiv raka predlaže
Ostaviti cigarete - u pet koraka!

    O štetnostima cigareta ste već sigurno upoznati, ali vam je isto tako vrlo teško prestati biti zavisan. Neka istraživanja su pokazala da u crnoj Gori puši preko četrdeset odsto osoba, dok od posljedica pušenja godišnje oboli nekoliko hiljada, a umre preko 1500 osoba. Ta brojka zaista nije zanemarljiva i trebala bi biti dovoljna opomena da još jednom razmislite i pokušate se riješiti svoje zavisnosti.

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) predlaže pet koraka koji bi mogli pomoći nikotuinskim zavisnicima da ostave pušenje.
Prvi korak
Pronađite zamjenu za oralnu fiksaciju. Drugim riječima, sljedeći put kada budete željeli zapaliti cigaretu, pokušajte žvakati žvakaću gumu ili u usta stavite slamčicu. Držite usta zaposlenima, ali izbjegavajte grickalice, jer se sigurno ne želite udebljati!
Drugi korak
Vodite dnevnik i svaki puta kada osjetite potrebu za cigaretom zapišite kako se u tom trenutku osjećate. Pratite tu uzročno posljedičnu vezu da shvatite otkuda potreba i zbog kojih emocija. Na primjer, ako imate potrebu zapaliti cigaretu prije nekog bitnog sastanka ili prezentacije, znaćete da vam je okidač za cigaretom neka stresna situacija.
Treći korak
Nakon što ste utvrdili uzrok paljenja cigarete, planirajte aktivnosti u skladu s tim. Na primjer, ako cigaretu palite uoči stresnih situacija, pokušajte se pripremiti da stres svedete na minimum i osvijestite tu uzročno posljedičnu vezu. Lakše će vam biti apstinirati ako znate psihološki ili emotivni uzrok.
Četvrti korak
Konsultujte se s ljekarom prema potrebi oko nikotinske terapije. Pilule, žvakaće gume, flasteri - neka od nabrojanih ili sličnih metoda će vam sigurno biti od pomoći.
Peti korak
Vodite popis pozitivnih strana vašeg prestanka pušenja: od zdravstvenih preko društvenih, do finansijskih prednosti. Tako kad sljedeći put dobijete potrebu za cigaretom, prođite taj popis i još jednom razmislite!





Posjeta : 1677