2
Na 89. dodjeli Oskara u Dolbi teatru u Los Anđelesu Fej Danavej i Voren Biti proglasili pogrešnog dobitnika
Najbolji film - "Mjesečina"!

    Drama "Mjesečina" reditelja Berija Dženkinsa, proglašena je, poslije kraće zabune i pogrešnog čitanja dobitnika, najboljim ostvarenjem na 89. dodjeli Oskara u Dolbi teatru u Los Anđelesu. Šest priznanja osvojio je mjuzikl Demijana Šazela "La la land".

Fej Danavej i Voren Biti su proglasili pogrešnog dobitnika u jednom od najneprijatnijih trenutaka u istoriji dodjele zlatnih statueta.
Njima je neko predao pogrešnu kovertu u kojoj je bila kartica sa napisom Ema Stoun "La La Land", preostala od proglašenja dobitnice nagrade za najbolju žensku ulogu. Greška je ispravljena tek pošto je veći dio ekipe mjuzikla preuzeo svoje nagrade.
Oskara za najbolju glumicu dobila je Ema Stoun za ulogu u mjuziklu "La La Land", dok je Oskara za najboljeg glumca dobio Kejsi Aflek za ulogu u ostvarenju "Manchester by the Sea".
Američki reditelj Dejmijen Šazel osvojio Oskara za najbolju režiju, za mjuzikl "La La Land", čime je postao najmlađi reditelj koji je dobio nagradu američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka.
U toj kategoriji su pored Šazela (32) bili nominovani Deni Vilnev - "Arrival", Mel Gibson - "Hacksaw Ridge´´, Kenet Lonergan - "Manchester by the Sea" i Beri Dženkins - "Moonlight´´.
Šazelov film imao je 14 nominacija za Oskara čija se 89. svečana dodjela održava u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu, a dobio je šest.
Tamnoputa glumica Vajola Dejvis osvojila je Oskara za najbolju glumicu u sporednoj ulozi na 89. dodjeli nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka.
Vajola Dejvis, koja je prva Afroamerikanka sa tri nominacije za Oskara, dobila je nagradu za ulogu u filmu "Fences".
Glumica (51) je četvrta žena koja je dobila pozorišnu nagradu Toni za ulogu u istom ostvarenju.
Vajola Dejvis je 114 puta glumila u pozorišnoj predstavi "Fences" na Brodveju prije nego što je komad adaptiran za film u režiji Denzela Vošingtona.
Maheršala Ali osvojio je Oskara za najboljeg glumca u sporednog ulozi i postao je prvi muslimanski glumac koji je dobio prestižnu nagradu američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka.
Ali (43) dobio je Oskara za ulogu narko dilera u fimu "Moonlight" (Mjesečina) reditelja Berija Dženkinsa.
Tamnoputi glumac igra i u filmu "Hidden Figures" koji je takođe nominovan za Oskare.
Film "Trgovački putnik" iranskog reditelja Asgara Farhadija koji je bojkotovao 89. dodjelu Oskara u Los Anđelesu zbog politike američkog predsjednika Donalda Trampa prema imigrantima, osvojio je Oskara za najbolji strani film.
Farhadi je poslije Trampovog ukaza o zabrani ulaska u SAD državljana iz sedam većinom muslimanskih zemalja, među kojima je i Iran, rekao da nije prihvatljiva neizvjesnost oko njegovog putovanja u SAD, i da je zato odlučio da ne prisustvuje dodjeli Oskara, čak i ako mu bude dozvoljeno da uđe u SAD.
Reditelj je u poruci koja je pročitana na ceremoniji naveo da nije došao iz poštovanja prema svom i narodima šest muslimanskih zemalja.
- Deliti svijet stvara strah i predstavlja lažno opravdanje za agresiju i rat - navodi se u poruci koju je pročitala Iranka Anušeh Ansari inženjerka koja je putovala u svemir.
Farhadi je dodao da ratovi sprječavaju razvoj demokratije i poštovanje ljudskih u zemljama koje su bile žrtve agresije.
- Reditelji su tu da kamerom uhvate trenutak empatije i razbiju stereotip o različitim nacionalnostima i vjerama. Oni stvaraju empatiju a empatija je nešto što nam je preko potrebno danas - dodao je iranski reditelj.
Film je u znak podrške Farhadiju prikazan nekoliko sati prije svečanosti dodjele Oskara na trgu Trafalgar u Londonu.
Farhadi je 2012. dobio Oskara za najbolji strani film za ostvarenje "Razvod: Nader i Simin".
Muzičar Džastin Timberlejk otvorio je 89. svečanu dodjelu Oskara u Los Anđelesu pjesmom iz mjuzikla "La La Land" koji je favorit sa 14 nominacija.
Pop zvijezda je izveo pjesmu "Can´t stop the feeling" na sceni pozorišta Dolbi.
Domaćin ceremonije, glumac Džimi Kimel izjavio je da ceremoniju gleda više od 200 zemalja "koje sada mrze SAD", aludirajući na politiku američkog predsjednika Donalda Trampa protiv imigranata.
Kimel je ohrabrio publiku, pozivajući je na jedinstvo "u atmosferi političke podjele u SAD".
Glumac se našalio s francuskom glumicom Izabel Iper koja je nominovana za najbolju glumicu rekavši joj da je srećan da ju je američka Agencija za nacionalnu bezbjednost pustila da uđe u SAD.
Spisak glavnih dobitnika Oskara

- Najbolji film: "Moonlight" (Mjesečina) reditelja Berija Dženkisa
- Nabolja režija: Dejmijen Šazel "La La Land"
- Najbolji glumac: Kejsi Aflek za "Manchester by the Sea"
- Najbolja glumica: Ema Stoun za "La La Land"
- Najbolja muška sporedna uloga: Maheršala Ali za "Moonlight"
- Najbolja ženska sporedna uloga: Vajola Dejvis za "Fences"
- Najbolji strani film: "Trgovački putnik" iranskog reditelja Asgara Farhadija
- Najbolji dokumentarni film: "OJ: Made in America" reditelja Ezre Edelmana
- Najbolji animirani film: "Zootopia"
- Najbolji originalni scenario: "Manchester by the Sea" reditelja Keneta Lonergana
- Najbolji adaptirani scenario: "Moonlight" (Mesečina) reditelja Berija Dženkinsa




Posjeta : 1859