0
Odzvonilo vladavini dolara
Dolazi vrijema - eura i juana!

    Vladavini dolara je odzvonilo. Sve je izvjesnije da će uskoro prestati biti glavna valuta svjetskih novčanih rezervi. Najavljuje to u svojoj analizi Barry Eichengreen, profesor ekonomije i političkih znanosti na sveučilištu Berkeley u Kaliforniji. Zasad je 85 odsto svih deviznih transakcija trgovina drugim valutama u zamjenu za dolar. Više od 60 odsto deviznih rezervi središnjih banaka denominovano je u dolarima. No, Eichengreen je uvjeren da će se situacija iz temelja promijeniti.

– Vjerujem da ćemo u sljedećih deset godina doživjeti preobražaj prema svijetu u kojem se nekoliko valuta takmiči za prevlast – kaže ekonomski vizionar.
Da bismo razumjeli budućnost dolara, važno je shvatiti zašto je sada tako dominantan. Prvo, dužnički vrijednosni papiri uglavnom su denominovani u dolaru. Dostupnost derivata kojima se smanjuje devizni tečaj i rizik je nenadmašan, a to ga čini najpovoljnijom valutom za poslovanje preduzećima, središnjim bankama i vladama. Sigurno je utočište u krizama, kad su dolarska tržišta likvidna. Treći je razlog nedostatak alternative; ostale zemlje koje imaju reputaciju stabilnih, poput Švajcarske i Australije, premalene su da bi nametnule svoje valute.
Novi poredak
No, što se mijenja?
– Sva tri stuba koja podupiru dominaciju dolara doživljavaju eroziju, a dolaze i promjene u tehnologiji koje brišu teškoće usporedbe cijena. Svima je dostupan konverter valuta u realnom vremenu – otkriva Eichengreen.
Drugo, dolar dobiva prave suparnike u drugim valutama prvi put u 50 godina; dvije su realne alternative euro i kineski juan. Suprotno špekulacijama, EU vlade nisu napustile zajedničku valutu, niti to kane napraviti. Nastaviće smanjivati deficit i izdavati obveznice.
- To će postaviti temelje integrisanom evropskom tržištu obveznica kao alternativi dolarskim rezervama. Kina kreće s internacionalizacijom juana; desetine stranih kompanija u Hong-Kongu izdaju obveznice u juanu, a od januara je Bank of China nudi osigurane depozitne račune u New Yorku. Postoji i realna opasnost da dolar prestane biti utočište, čemu je kumovala kriza. Savezni dug približio se 75 odsto BDP SAD. Posljedica je da dolar neće više automatski rasti, a druge valute padati u krizama, što će zakomplikovati život američkim firama koje se dosad nisu morale brinuti za tečaj. Ni Vlada SAD neće moći jeftino finansirati proračunski deficit. Usto, olakšaće stanje evropskim i kineskim bankama i firmama koje će obavljati više međunarodnih poslova u svojim valutama.
– Moji izračuni pokazuju da će dolar pasti oko 20 odsto. Zbog cijene uvezene robe, životni standard u SAD smanjiće se i oko 1,5 odsto BDP ili 225 milijardi današnjih dolara.





Posjeta : 2505