1
Prvi put od 1994.
Najbogatiji je - Meksikanac!

    Najbogatiji čovek na svijetu ove godine, prvi put od 1994., nije iz SAD, nego iz Meksika.

Na čelu upravo objavljene Forbsove liste je Karlos Slim, koji je bogatstvo stekao u oblasti telekomunikacija, ali se bavi i mnogim drugim poslovima, izmedju ostalog energetikom i cementom.
Prošle godine Slim je zaradio preko 18 milijardi dolara, prije svega zahvaljujući činjenici da posjeduje oko 200 kompanija i što kontroliše 90 odsto cele mreže fiksne telefonije u Meksiku.
Sedamdesetogodišnji Meksikanac uspio je da pretekne i do juče neprikosnovenog vlasnika Majkrosofta, Bila Gejtsa. Na trećem mestu je američki investitor Voren Bafet.
Razlika izmedju Bila Gejtsa i Karlosa Slima je, doduše, vrlo mala - bogatstvo Meksikanca procjenjuje se na 53,5 milijarde dolara, dok je Gejtsovo za pola milijarde dolara manje.
Doduše, da je Gejtsu stalo do titule najbogatijeg vjerovatno ne bi dao desetine milijardi dolara u dobrotvorne svrhe.
Iako mnogi smatraju da je poražavajuće što najbogatiji čovek na svijetu potiče iz zemlje u kojoj veliki broj stanovnika živi ispod granice siromaštva, drugi Slima smatraju simbolom rastućeg globalnog značaja Latinske Amerike.
Lista najbogatijih odslikava i trenutno stanje u svetskoj ekonomiji - gotovo dvije trećine novih milijardera potiče iz Azije.
Forbsova lista nagovještava i kraj globalne krize - u odnosu na prošlu godinu broj milijardera porastao je sa 793 na 1011. To je ipak manje nego rekordne 2008., kada ih je bilo 1125.





Posjeta : 2460