3
ICtheWharf.co.uk: Ostrvo na kojem je svaka kuća hotelska soba
Crna Gora - neotkriveni dragulj Evrope!

                Stara crnogorska izreka koja kruži među otvorenim i pristupačnim mještanima glasi:»Odmaraj se tokom dana da bi mogao blaženo da spavaš po noći.»
             Poslije nekoliko dana provedenih u ovoj zemlji, «ušuškanoj» u jadranskoj obali između Hrvatske i Bosne na sjeveru i Albanije i Grčke na istoku, shvatate da je Crna Gora jedan od neotkrivenih dragulja Evrope.
       I upravo je ovo mjesto gdje ćete ponovo otkriti devizu «osjećam se dobro», kada se zasitite od životne trke koju imate kod kuće.
       Sveti Stefan ima 117 plaža, koje zapljuskuju tople plavo-zelene vode Jadranskog mora, istorijsko naslijeđe čiji su svjedoci romaničke i gotičke katedrale i fantastičan izbor restorana s plodovima mora, koji nude 116 vrsta jestive ribe.


                Kako je vrijeme uglavnom toplo i sunčano, posjetiovi imaju dovoljno vremena za «istraživanje» terena. Mnogi se slažu da su liješkarenje na suncu, a zatim san u miomirisu mimoza na ostrvu okupanom mjesčinom, idealno bjekstvo od stvarnosti.
       Staro ribarsko ostrvo Sveti Stefan bilo je omiljeno mjesto Elizabet Tejlor i Ričarda Bartona. Tvrđava koja je kasnije pretvorena u hotel, bez sumnje je bila potresana njihovim svađama.
       Krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih,ovo mjesto je bilo uvršteno u deset najekskluzivnijih svjetskih destinacija, primamljivo za visoko društvo: filmske zvijezde i plemstvo, uključujući princezu Margaretu.
                      U ranim devedesetim, oko 45 hiljada Britanaca godišnje bi ljetovalo na plažama koje su tada bile «južni kraj» Jugoslavije.
                Ako posmatramo iz perspektive jednog turističkog centra kao što je Budva, ovo ekskluzivno ostrvo – hotel je balkanski Sent Trope.
                Da nastavimo o vezama ovog ostrva sa svijetom filma. Holivudski filmski radnici, koji vape da nađu mjesto «scenskih čuda», pravili su čarobne filmove na ovom ostrvu kao što su « Džejson i Argonauti» i «Dugi brodovi», a prošlog proljeća, za vrijeme snimanja «Matilde», Džeremi Ajrons je odsjeo u omiljenoj vili Bartonovih.
          Ričard Vidmark, Sofija Loren i Kirk Daglas su sada možda samo imena zapisana u prašnjavom hotelskom registru, ali i ikone današnjice, kao što je Klaudija Šifer, takođe su boravile u ovim krajevima.
                     Na stranu ova «zvjezdana prašina», Crna Gora rijetko kad nudi bilo šta što nije od izuzetne vrijednosti – i upravo zbog toga je turistička agencija «Holiday Options», ponudila ovo mjesto kao novu destinaciju, kada se u ovaj dio Balkana vratio mir.
                Cijena sedmičnog boravka u špicu sezone iznosi oko 599 funti – ali bilo bi dobro da unaprijed provjerite da li vaša hotelska soba ili vila imaju pogled na more, kao i to da li ste dovoljno u u formi da se penjete uz uske staze koje vas možda tamo očekuju.
          Sveti stefan je udaljen od tivatskog aerodroma oko 40-tak minuta vožnje, sa direktnim letom do Britanije u trajanju od oko dva ipo sata.
                      Nakon što pređete most do ostrva i prođete kroz stare zidine, obuzima vas osjećaj da ste došli na neko posebno mjesto.
                Cijelo selo, sa svojim kamenim stazama, stepeništem, trgovima, dvorištima sa vrtovima i redovima vila koje su potpuno u sjenci oleandera, mimoze i palme. Osim hotelskog smještaja, na ostrvu se nalaze i mala crkva, barovi, restoran – terasa i bazen sa slanom vodim, ugrađen u liticu.
                Na pola sata vožnje od granice sa Bosnom, na hrvatskoj teritoriji, nalazi se istorijsko zdanje: grad – tvrđava i luka Dubrovnik, sada restauriran od oštećenja nastalih u građanskom ratu.
                Crna Gora je ne samo po veličini slična Velsu, već i po svom prijateljski raspoloženom stanovništvu od oko 600 hiljada ljudi, koje se rado drži i sjeća nekih mirnijih vremena i koje čuva tradicionalne porodične vrijednosti.
                Mada je zvanična valuta ovdje euro i zemlja se nalazi u državnoj zajednici sa Srbijom, Crna Gora čeka datum za održavanje referenduma o nezavisnosti.
                  Vjekovima se baš ovdje nalazila zadnja tačka moćnog Harsburškog Austro Ugarskog carstva koja je držala Turke na odstojanju. Taj istočni dio Jadranske obale okružen Venecijom na jugu, sa Slovenijom i Hrvatskom na istoku, je u stvari privlačna mješavina malih ribarskih sela kakva se često vide na razglednicama, malih gradova i plaža pribijenih uz zid sačinjen od uvjek bijelih krševitih planina koje skrivaju unutrašnjiost zemlje.
                U untrašnjosti se nalaze mnogi planinski vrhovi, doline pašnjaka, šume, blistave rijeke i planinska sela koja su čitave zime prekrivena snijegom.
             Iako se malo toga može porediti sa veličanstvenim Dubrovnikom, i Crna Gora ima nešto zaista posebno, a to je grad Kotor. Kotor pripada Svjetskoj kulturnoj baštini, a njegova luka je smještana na najvećem fjordu izuzimajući one u Skandinaviji.
            “Holiday Options” nudi veliki broj organizvanih ekskurzija za koje se možete prijaviti kad stignete u hotel ili pak možete iznajmiti auto kojim biste krenuli u istraživanje unutrašnjosti zemlje.
          Jesen i proljeće donose bogatstvo ptičijeg svijeta, posebno ptica selica kao što su vrapci, ševe, pelikani i patke. Ljeto je pravo vrijeme da uzmete čamac od Virpazara pa da preko Skadarskog jezera dođete do restorana Pelikan gdje će vam spremiti za jelo svježe ulovljenog šarana i mnoge druge izvanredno dobre domaće specijalitete.
Pri tom, vaš račun neće biti veći od 10 dolara, čak i ako ribu zalijete Vrancem, domaćim crnim vinom sa etiketom koja ukazuje na njegovo blagotorno dejstvo na vaš kardio sistem.
            Za neki laganiji obrok dovoljno će biti da svratite do malih barova i cafea koji nude izvrsne šunke i sireve. Na obali se možete častiti jelima od morskih plodova koja posjećaju na italijansku kuhinju.
         Posle svega ovdje rečenog, možda je pravo vrijeme da upotrijebim još jednu lokalu maksimu: “Čovjek živi da bi se odmarao”.






Guy Mansell

Posjeta : 2310