2
Tema dana - Umjesto najavljenog okupljanja, opozicija se sve više razbija
Od Tome - svi "nevjerne Tome"!

   Umjesto da se okupe na sastanku koji je bio predvidjen za juče, poslije kojeg bi zajedno "zapucali" na,toliko im omraženi, režim Mila Djukanovića, lideri crnogorske opozicije "raspucali" su se jeedni na druge! "Dan D" opozicionarima bio je sastanak Predraga Bulatovića, predsjednika SNP, sa Tomislavom Nikolićem, predsjednikom SRS i njihov dogovor o zajedničkom djjelovanju."Od Tome" jedni prema drugima ne samo da postadoše "nevjerne Tome", već otvoreno sumnjaju jedni u druge, iskazuju razlike, prepucavaju se. SNP i SNS na jednoj, LS CG i NS na drugoj strani. Jedina "zajednička crta" sada im je to da "oni dugi to rade u interesu vlasti".

   Po mišljenju Dragana Šoća, predsjednika NS, SNP savezom sa radikalima želi da ojača sopstvene pozicije na uštrb opozicije i "režim Mila Djukanovića još vlada što SNP nije htjela da donese ključne odluke,poput one o trajnom napuštanju parlamenta".

   -Bulatović je vrlo dobro znao za naš stav da NS ne može biti u društvu sa SRS.Ako je mene pozvao, a prije toga objavio dogovor sa SRS, onda je , u najmanju ruku, nekorektno i licemjerno optuživati NS za neuspjeh sastanka. Ne želimo da zamajavamo opozicionu javnost i samo pomnavljam da je Bulatović znao za naš odnos prema radikalnoj stranci,posebno u Crnoj Gori - ističe Šoć.
   Lider LS CG, Miodrag Živković ukazuje na naknadnim optuživanjem drugih, Bulatović pokušava da spasi sebe, koliko je to moguće. Na Bulatovićeve optužbe da su on i Šoć svjesno razbili sastanak, Živković odgovara:
   - Izjava Bulatovića ne zaslužujew poseban komentar, jer je i sam svjestan da ta ocjena ne stoji. On,medjutim,poslije uspješnog sastanka sa SRS,pokušava spasiti koliko se spasiti može i, ne prvi put, zna optuživati druge. Molio bih SNP i Bulatovića da u komunikaciji sa LS razgovaraju samo činjenicama.
Za Andriju Mandića, prvog čovjeka SNS, neodržavanje sastanka nije dobar znak.Liberali i NS u javnosti se snažno zalažu za udruživanje crnogorske opozicije, ali "kada treba uraditi nešto konkretno, onda to izbjegavaju".
    - Upravo LS i NS tražili su da proteste organizuje udružena opozicija, a sada koriste neke izgovore da ne uspostavimo bolju i odgovorniju vlast.Treba istrajati na kursu objeduinjavanja svih opozicionih snaga. Svakako, SNS će organizovati proteste, pa makar i sama - naglašava Mandić.
    Predsjednik SNP ukazuje da su Živković i Šoć,razbijanjem sastanka uradili nešto što ide u prilog Milu Djukanoviću, jer "da su iskreno željeli sastanak, prije svojih burnih i navrat-nanos izjava, mogli su dobiti dodatne informacije od SNP.
-Susret sa Nikolićem samo im je izgovor za unaprijed donijetu odluku.U ovom trenutku LS i NS nijesu spremne da sa nama i SNS organizuju proteste. Zato ih javno i optužujem da su svjesno razbili sastanak i stvorili odredjeni predah Milu Djukanoviću. Živkovića optužujem i za to što u Tivtu SNP, SNS, NS i LS ne nastupaju jedinstveno - kaže Bulatović i naglašava:
    - Od 97. do danas i ubuduće SNP i Predrag Bulatović bili su i jesu prva linija odbrane od kriminogenog režima Mila Djukanovića.Ova pat poziicija je besmislena.. SNP prelazi u aktivniju poziciju, što joj i pripada.Ako NS i LS neće na demonstracije, posebno liberali, SNP je spremna da izadje sama na ulice i gradjanske proteste.
   Bulatović upozorava da ipak treba ostaviti mogućnost da se opozicija udruži. Ali, napominje Bulatović, protiv sam jedinstvene opozicije. Postoji jedinstvo cilja, a to je rušenje režima, kroz vanredne parlamentarne izbore,koje treba da pripremi tehnička vlada.

               *TUMARAJU

   Predsjednik Vlade Crne Gore, Milo Djukanović ocjenjuje da crnogorska opozicija, predvodjena Bulatovićem, tumara političkom scenom i izgleda kao neko ko je izgubio kompas.
   - Bulatović nikako da skupi hrabrost i prizna da je napravio fatalnu grešku što je napustio parlament. Nastavlja da tumara kroz partnerstva, po sistemu da je partner svakoi ko poželi da to bude. U tim svojim političkim igrama prenebregava činjenicu da je Crna Gora mali prostor i ne može se biti partner sa radikalima u Herceg Novom, a sa liberalima u Kotoru.



B.Čukić

Posjeta : 2799