0
Predsjednica Skupštine Crne Gore razgovarala sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske
Turska podržava - učlanjenje Crne Gore u EU!

    - Republika Turska podržava proces učlanjenja Crne Gore u Evropsku uniju, kazao je predsjednik Šentop i naglasio da isti treba da bude ubrzan. Takođe, istakao je da mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu nemaju cijenu i da je njegova zemlja spremna da pruži doprinos njihovom osiguranju - istakao je predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Šentop u razgovoru sa predsjednicom Skupštine Crne Gore Danijelom Đu rović.
On je iskazao zadovoljstvo zbog veoma dobrih odnosa između dvije zemlje i na političkom i na međuparlamentarnom nivou. Zahvalio je predsjednici Đurović na podršci koju je Crna Gora pružila Turskoj nakon razornih zemljotresa u februaru.

Đurović je iskazala zadovoljstvo sveukupnim međudržavnim odnosima Crne Gore i Republike Turske, koje u kontinuitetu njegujemo u duhu duboko ukorijenjenih kulturno-istorijskih veza. Ona je podsjetila da su, u prethodnom periodu, intenzivirani susreti i posjete na najvišem i visokom nivou, te naglasila posjetu turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana Crnoj Gori, u avgustu 2021. godine, koju cijenimo značajnim podsticajem u sveukupnom razvoju saradnje.
Konstatujući da Crna Gora i Turska, kao partneri u NATO-u, sarađuju i kroz šire okvire za globalnu bezbjednost, predsjednica Skupštine je izrazila zadovoljstvo obostranim interesovanjem za unapređenje bilateralnog dijaloga u oblasti evropske integracije.
Iskazavši interesovanje za trenutno stanje u Turskoj nakon razornog zemljotresa koji je ovu zemlju pogodio početkom februara, Đurović je ponovila izraze saučešća povodom ogromnog broja žrtava.
Ona je istakla da odlične bilateralne odnose treba dalje unapređivati u ekonomskoj oblasti i naglasila da su trgovina, turizam, zdravlje i obrazovanje prepoznate kao oblasti sa značajnim potencijalom za saradnju. U tom smislu, naročito je istakla veliki broj projekata koje je u Crnoj Gori realizovala Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA u gotovo svim opštinama u Crnoj Gori i podršku Republike Turske u pogledu stipendiranja studenata iz naše zemlje.




Posjeta : 143