1
Skandaloznu izjavu Timonijea da je ,,ovo vrsta fašističke agresije protiv ne samo evropskih, već i osnovnih ljudskih vrijednosti“, osudili su brojni predstavnici javnog života Crne Gore
Za Cetinjane i Crnu Goru - nediplomatska, antievropska i uvredljiva

    -Nediplomatska, antievropska i uvredljiva za Cetinjane i Crnu Goru – tako je dugogodišnji diplomata i bivši ambasador naše države u Vašingtonu Nebojša Kaluđerović okarakterisao izjavu francuskog ambasadora u Crnoj Gori Kristijana Timonijea, koji je događaje tokom protesta građana na Cetinju, uoči tribine Jakova Milatovića, nazvao ,,fašističkom agresijom“ na osnovne ljudske vrijednosti. Kaluđerović je za Pobjedu poručio da je za očekivati da Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore hitno pozove ambasadora Timonijea na razgovor.
Skandaloznu izjavu Timonijea da je ,,ovo vrsta fašističke agresije protiv ne samo evropskih, već i osnovnih ljudskih vrijednosti“, osudili su brojni predstavnici javnog života Crne Gore

– Svi oni, koje su već izabrali građani Crne Gore, predstavljaju dio demokratske volje naroda i trebalo bi da budu imuni na svaki pritisak, lično ili preko svojih porodica. Ova vrsta fašističke agresije je protiv ne samo evropskih vrijednosti, već i osnovnih ljudskih vrijednosti. Treba obratiti pažnju na svim nivoima u svim partijama da se spriječi govor mržnje koji otvara prostor za ovakvo neprihvatljivo ponašanje – kazao je Timonije u intervjuu Vijestima, komentarišući događaje od petka na Cetinju uoči predizborne tribine Milatovića.

NEOČEKIVANO


Kaluđerović je poručio da se takva izjava ne očekuje od jednog stranog predstavnika.
– Živimo u periodu poremećenih vrijednosti, ali i u takvim uslovima izjava francuskog ambasadora Timonijea o fašističkoj agresiji tokom protesta grupe građana na Cetinju povodom dolaska na promociju predsjedničkog kandidata Milatovića, a u kojem je bila slobodno izražena, rekao bih, sasvim ispravna volja slobodnih građana Cetinja, ne očekuje se od jednog stranog predstavnika, odakle god on dolazi. I koliko se sjećam, nije mu prvi put da sebi dozvoljava slične ispade – rekao je Kaluđerović.
Istakao je da je ta izjava ,,sve suprotno onom što se može smatrati nekom pristojnom mjerom diplomatskog nastupa jednog diplomate“.
– Nediplomatska, antievropska i uvredljiva i za Cetinjane i za Crnu Goru. Tim prije što, koliko se sjećam, nijesmo ga čuli kada je morao reagovati, da je želio, na događaje koji se skoro bez razmišljanja mogu podvesti pod pojmom fašizam – kazao je Kaluđerović.
Prema njegovim riječima, ambasador Timonije sve to i iz iskustva velike i uvažene zemlje koju predstavlja u Crnoj Gori, mora dobro da zna.
– Na kraju, iako to neće promijeniti moje mišljenje povodom ove izjave, vjerujem da će se ambasador Timonije naći sjutra na Cetinju. Neka izabere bilo koji spomenik, a ima ih dosta i svi su simboli slobode i antifašizma, neka se pokloni, izvini i zatraži oproštaj – kazao je Kaluđerović.

Imao je i poruku za Timonijea.


– Ambasadore, znate, Cetinje je grad heroj – poručio je Kaluđerović.
Radulović: Ponašanje Timonijea dijelom je posljedica potpunog urušavanja institucija
Ponašanje Kristijana Timonijea je, nažalost, dijelom i posljedica potpunog urušavanja institucija Crne Gore. Činjenica da Ministarstvo vanjskih poslova praktično ne postoji, daje mogućnost ambasadoru Timonijeu da se ponaša veoma nediplomatski i da se koristi rječnikom koji je imanentniji nekom ko se bavi provokacijama, nego ambasadoru jedne velike članice EU – kaže za Pobjedu Momčilo Radulović, predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori.
Istakao je da ovo nije prvi put da ambasador Timonije direktno doprinosi produbljivanju podjela u crnogorskom društvu i stvaranju dodatne političke nestabilnosti.
   – Dok ostali ambasadori EU i drugih zapadnih NATO saveznika često pokušavaju da smanje tenzije u društvu i političkim procesima, Timonije pod plaštom usaglašenosti stavova sa njima sprovodi samo sebi znane agende. Zbog toga ostaje i pitanje koliko francuski ambasador sprovodi zvanične instrukcije svoje zemlje, a koliko improvizuje na bazi privatnih opredjeljenja i konekcija. Na kraju, trebalo je imati i bazičnih manira prema ljudima sa kojima je ambasador Timonije šetao zajedno u nedavnoj šetnji solidarnosti sa Ukrajinom na Cetinju, kao i niz ostalih ambasadora – kazao je Radulović.
Poručio je da je većina onih koji su učestvovali u incidentu na Cetinju bila konstantna u iskazivanju solidarnosti građanske Crne Gore sa Ukrajinom i osudi ruske agresije. Upitao je: „Da li je i to fašizam za ambasadora Timonijea?“
– Ti ljudi zaista jesu napravili grešku izazivajući incident kojim je narušen izborni proces na Cetinju, ali to ih nikako ne čini fašistima. Jedino je upitno da li nešto drugo smeta ambasadoru Timonijeu, pa se konstantno ponaša u stilu revizije izvinjenja koje je prijateljska Francuska uputila Crnoj Gori za sopstvene aktivnosti iz 1918. godine? Mi zaista želimo da u djelovanjima ambasadora Timonijea vidimo sve vrijednosti Francuske Republike, koje su uzor za Crnogorce i model za izgradnju demokratije i vladavine prava kojoj težimo. Bilo bi dobro i da ambasador Timonije, makar u preostalom dijelu svog mandata, želi isto što i demokratska i građanska Crna Gora, a duboko vjerujemo i njegova matična kuća, Kej d'Orsej – dodao je Radulović.




Posjeta : 154