2
Vladimir Bilčik, predsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje i evropski poslanik:
Duboko zabrinuti za - EU put Crne Gore!

    - Predsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, evropski poslanik Vladimir Bilčik, kazao je da su odluke koje su u prethodnom periodu donijele crnogorske vlasti produbile političku krizu u zemlji. Ponavlja i raniji stav EU – zabrinuti su šta bi DF, ukoliko bi predvodio vladu, mogao da uradi zemlji kad je u pitanju njen put ka EU.
Bilčik objašnjava zašto je odlučio da sjednicu POSP odloži, ali i odgovara na optužbe premijera Dritana Abazovića da je ,,izabrao stranu“, te da njegovi komentari prevazilaze dobru diplomatsku praksu.

Kriza u Crnoj Gori ne jenjava. Sudije Ustavnog suda nisu izabrane, zakon o predsjedniku jeste. Šta je sledeće?
BILČIK: Rješenje ove krize u Crnoj Gori je u rukama svih političara u Crnoj Gori. Rekli smo to jasno, više puta – jedini način da se ide naprijed je da imamo vladu koja će biti istinski posvećena evropskom putu, jer je to jedini način da se krene naprijed, ne samo zbog odnosa sa Briselom, već i zbog toga što treba da bude urađeno na domaćem terenu – reforme, važne promjene i poboljšanje života crnogorskih građana.
U tom smislu, rekli smo, jedini način je da novi mandat političara u Crnoj Gori bude kroz parlamentarne izbore, koji bi dali kredibilnu i političku većinu Vladi, a preduslov za to je funkcionalan Ustavni sud. Svi koraci ka tome, po mom mišljenju, moraju biti usklađeni sa strateškim ciljem Crne Gore da bude dio EU.
To je razlog zašto smo pažljivo pratili odluke koje su dovele do kontroverznih izmjena Zakona o predsjedniku. Urgirali smo na sve da prate mišljenje VK. Ipak, to se nije desilo. I to je razlog zašto imamo produbljivanje krize, prije nego odgovor na nju. I dalje vjerujem da je odgovor u rukama crnogorskih političara i da koraci ka tome moraju da donesu upravo oni, a način za izlazak iz krize su izbori i funkcionalan Ustavni sud.
Kao što ste kazali, više puta ste ponavljali da Zakon ne bi trebalo usvojiti. Ipak, sve vaše sugestije nijesu urodile plodom. Da li je sljedeći korak međunarodna izolacija Crne Gore kao vrsta sankcije parlamentarnoj većini?
BILČIK: Mislim da je sljedeći korak pronalaženje rješenja za izlazak iz krize, a koji je u skladu sa ustavnim principima i u skladu sa strateškim ciljem Crne Gore da ide ka EU. Još jednom, to je u rukama političkih snaga u Crnoj Gori. Nije dobro ako se kriza produbljuje, treba tražiti rješenje. Moja uloga kao predsjedavajućeg POSP je da štitim evropski interes. A evropski interes je bio doveden u pitanje zbog toga i zato što smo vidjeli da nema smisla održati sastanak, imajući u vidu glasanje u parlamentu nedjelju prije. Zato sam odlučio u konsultaciji sa relevantnim kolegama i činiocima u evropskim institucijama da odložim POSP. Istovremeno, imao sam otvoren i iskren razgovor sa predsjednicom Đurović, i složili smo se da je odlaganje sastanka odluka koja je odgovarajuća u tom trenutku, ali i da ćemo naše kanale komunikacije držati otvorenim kako bi u kasnijem periodu održali ovaj sastanak. Preduslov za održavanje tog sastanka je jasan pomak u rješavanju trenutne krize. Tako da, volio bih da vidim i pomognem da se nađe rješenje. Ekstremno je važno da se to desi i to će biti signal evropskim institucijama da je Crna Gora spremna da se angažuje.
Žao mi je što to moram da kažem, ali nijesam imao izbora, morao sam da odložim sastanak, imajući u vidu odluke od nedjelju prije da se ne poštuje mišljenje VK i da se ne izaberu sudije Ustavnog suda, nijesam imao opcija, i to je bila jedina. To je bila logična reakcija. Šta će se sljedeće desiti – to zavisi od crnogorskih političara.
Crna Gora već godinama ne zatvara nijedno poglavlje, progresa ka EU nema. Mislite li da bi Brisel mogao preduzeti radikalnije korake kad su u pitanju integracije - mislim na blokadu pregovora?
BILČIK: Brisel želi da vidi korake u crnogorskoj politici i društvu koji će pomoći da dođe do zatvaranja poglavlja. To smo radili godinama. Crnogorski je izbor da bude dio EU i to podržava većina građana Crne Gore, to je, makar na riječima, cilj većine poslanika u Skupštini. Svi oni poslanici koji kažu da je EU strateški cilj, moraju da budu posvećeni tom cilju.
Jer progres ka EU, i zatvaranje poglavlja, može doći jedino iz Crne Gore. Mi u Briselu i u evropskim institucijama ne možemo zatvoriti ova poglavlja za Vas. Jer zatvaranje poglavlja znači da je došlo do institucionalnih i političkih promjena na terenu, da se dešavaju reforme, a u ovom trenutku Crna Gora nema vladu koja može da sprovede reforme. Crna Gora nema vladu koja može da ispuni ijedno od obećanja iz prethodnih godina, koje se odnose na ključne odredbe za odblokiranje pravosuđa, što bi pomoglo sveopštem progresu ka EU. To je razlog što javno pozivamo političare da nađu način da idu naprijed, a to se može desiti jedino na izborima.
Kako tumačite poruku slovenačke ministarke Tanje Fajon da bi, ako se kriza ne riješi, pregovori mogli biti blokirani?
BILČIK: Poruka institucija EU, koju je prenijela slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon, veoma je jasna. Odluke i akcije zemalja kandidata imaju posljedice. Važno je da Crna Gora ima vlast zasnovanu na ustavnim i demokratskim principima i koja radi ka članstvu u EU. Podršku članstvu u EU uvijek iznova izražava ogromna većina građana Crne Gore; stoga istinski rad na stvarnom napretku ka pristupanju EU treba da bude prioritet odgovornog političkog rukovodstva u zemlji.
Da li EU ima mehanizme da ,,privoli“ vlasti da ne donose neke sporne odluke?
BILČIK: Crna Gora pravi sama izbore, kao i crnogorski političari. Ako je progres je ka EU učinjen, to će uticati na sami cilj. U ovom trenutku, mi ne vidimo da se ti izbori koje vlasti donose, odražavaju na taj cilj i zato reagujemo. Promjene se ne mogu desiti preko noći, ali svi jasno vidite da u trenutnoj situaciji, Crna Gora neće krenuti ka EU. Naša poruka će biti ista – spremni smo da pomognemo, ali nije na nama da usvojimo neophodne odluke, već na onima koji predstavljaju crnogorski narod i politiku. Pozivam sve da pogledaju unaprijed godinu ili dvije. Glasači su pametni, narod je pametan i razumije šta se dešava. I ono što danas rade crnogorski političari i njihovi izbori, doći će na naplatu kod glasača. Ubijeđen sam da crnogorsko društvo želi da zemlja nastavi da se kreće evropskim putem, a ako političari ne rade na tome, onda naravno da će glasači to umijeti da prepoznaju. Mi smo poslali jasnu poruku političarima, jer su oni ti koji donose odluke. A odluke koje oni donose imaju posljedice po odnose sa Evropskom unijom. Svako ko je gledao odnose Podgorice i Brisela prethodnih godina, vidio je to.
O Vama i odluci da odložite sjednicu POSP se dosta govorilo prethodne sedmice u Crnoj Gori. Premijer je kazao da je ,,Bilčik izabrao stranu, ne komentariše korektno i neutralno situaciju u Crnoj Gori“. Kazao je i da Vaš komentar prevazilazi ono što bi bila dobra diplomatska praksa. Šta je Vaš odgovor na to?
BILČIK: Ja sam evropski političar i radim u najboljem interesu crnogorskog puta ka EU. Kao neko ko predsjedava Odborom za Crnu Goru (POSP) imao sam punu podršku kolega u EP za ovu odluku. Nijesam imao izbora, osim da donesem ovu odluku. Poslao sam jasan signal sagovornicima u Crnoj Gori prije tog sastanka, da bi naša komumikacija tokom sastanka u Strazburu bila teška, osim ako bi većina odlučila da donese korake koji bi išli u pravcu rješavanja krize. Ipak, u Skupštini smo vidjeli odluke potpuno suprotne od toga. I to je razlog zašto nijesam imao izbora, osim da odložim sjednicu. Jer mi u EP nijesmo vidjeli smislen razlog da imamo ovaj sastanak u tom trenutku.
Takođe, rekao sam da sam spreman da se sastanemo kasnije. Ovo nije kraj POSP. Kada budemo vidjeli neke signale koji idu u pravcu rješavanja krize, možemo imati smislen sastanak. Sa političkom akterima, koji su spremni da povedu zemlju naprijed. Nastaviću da štitim ovaj interes EP i svi oni koji slušaju pažljivo šta radimo u EP ne treba da budu iznenađeni tom odlukom. To nije bila laka odluka, ali ponavljam nijesam imao izbora.
Žao mi je što to kažem, ali možemo iz ovoga naučiti dobre lekcije. Mi smo spremni da razgovaramo preko telefona, angažujemo se, ali prije svega želimo proges ka stvaranju uslova za izbora, funkcionalan Ustavni sud, kao i veliki politički kompromis koji bi mogao da osigura da zemlja ima funkcionalnu, stabilnu većinu, sastavljenu od relevantnih političkih snaga koje žele da idu naprijed ka Evropi, ne da se od nje udaljavaju.
Jedan od zvaničnika DF-a rekao je skoro da niko od evropskih zvaničnika nije izrazio želju da se sastane sa njima. Zašto? Da li će se to promijeniti ako DF bude dio Vlade?
BILČIK: Mi smo spremni da se angažujemo i saslušamo sve političke snage u Crnoj Gori koje imaju mandat naroda. Ja sam bio prisutan na nekoliko sastanaka u Skupštini, gdje su bili predstavnici DF. Bili su slobodni da kažu šta misle. Mi u EP smo spremni da slušamo sve. Istovremno, rekli smo jasno - želimo da vidimo, i to je evropski interes Crne Gore, političke snage koje vode zemlju i brinu o njenom progresu ka EU članstvu.
Mi u evropskim institucijama imamo fundamentalno pitanje o posvećenosti partija kao što su DF, tom cilju. Bazirano na njihovom dugogodišnjem oponiranju članstvu zemlje u NATO paktu, bazirano na njihovom dugogodišnjem spekticizmu i napadima na EU, bazirano na javnim podacima o njihovim bliskim odnosima sa Moskvom, o kojima smo slušali dosta puta, kao i o novcu koji je DF primao od Kremlja – zaista, postoji duboka zabrinutost šta bi vlada predvođena subjektima kao što je DF uradila evropskom putu Crne Gore. Kao što sam rekao, moj interes je da štitim crnogorsko-evropski interes, a taj interes je da vidimo progres na putu ka EU.




Posjeta : 186