2
Izlaganje predsjednika Crne Gore i DPS na na 26. Kongresu Socijalističke internacionale u Madridu
Odlučno se suprotstaviti - retrogradnim idejama!

- Jedino aktivnim djelovanjem i mijenjanjem nabolje današnjeg svijeta, koji srlja u ekstremizam, nestabilnosti i konflikte, možemo napraviti iskorak prema sigurnijoj i boljoj budućnosti za sve i krenuti putem zajedničke agende, u kojoj nećemo dijeliti samo zajedničke brige, već i zajednička rješenja, bez obzira na brojnost nacije i veličinu zemlje - citirajući Felipa Gonsalesa da Čovjek nije pasivan entitet nego aktivan činilac, koji je pod uticajem prirode i istovremeno reaguje na nju i mijenja je“ - Milo Đukanović, predsjednik DPS, ukazao je na Kongresu SI da u našem regionu ali i širom Evrope i svijeta, od posebnog je značaja naše povezivanje, zajednički rad i jačanje politika, koje opet uporište nalaze u tradicionalnim socijaldemokratskim vrijednostima usmjerenim na rješavanje ekonomskih i društvenih zadataka, jačanju stabilnosti i izgradnji prosperitetnog globalnog društva, zasnivanog na ciljevima i načelima multilateralnih platformi, kakva je i Socijalistička internacionala.
Izlaganje predsjednika Crne Gore i DPS na na 26. Kongresu Socijalističke internacionale u Madridu prenosimo integralno:

Poštovani predsjedniče Sančez,

- Dozvolite mi da podijelim zadovoljstvo povodom održavanja Kongresa Socijalističke internacionale, koji u globalnom političkom kalendaru predstavlja jedan od najvažnijih događaja. Socijalistička internacionala je još od svog utemeljenja na Frankfurtskom Kongresu 1951. bila i ostala nezaobilazan akter na globalnoj sceni posebno u afirmaciji i odbrani socijalne pravde, demokratije i mira u svijetu. Nehru je ovo jedinstvo sabrao u svojoj misli da su i „demokratija i socijalizam sredstvo za postizanje jednog cilja, a ne cilj sam po sebi“.
Koristim priliku da zahvalim prethodnom rukovodstvu, bivšem predsjedniku Jorgosu Papandreuu i generalnom sekretaru Luisu Ajali na kontinuiranoj podršci koju su davali Demokratskoj partiji socijalista i Crnoj Gori, ali i na predanom radu kako bi Socijalistička internacionala bila aktivna i angažovana, mobilišući demokratske snage u različitim regionima svijeta i nastavljajući da bude glas za mir.
Srdačno čestitam novoizabranom rukovodstvu, posebno predsjedniku Pedru Sančezu, i generalnoj sekretarki Benedikti Lasi, koji će siguran sam, svojim izuzetnim političkim iskustvom, izvrsnim kontaktima, posvećenim angažmanom i progresivnom vizijom unijeti novu energiju i entuzijazam u jačanju ljevičarskog pokreta u Evropi i svijetu. Takođe, uvjeren sam da će kongresne debate i dokumenta detaljno razmotriti međunarodnu situaciju i svestrano sagledati nove prioritete koji treba da odgovore savremenim izazovima i očekivanjima građana u našim društvima.
Danas je prilika da trasiramo pravac svoje političke porodice i potvrdimo status Socijalističke internacionale kao prestižne i kompetentne organizacije koja je spremna mudrim odlukama odgovoriti aktuelnim i budućim globalnim kretanjima, pripremajući svijet za velike transformacije koje će obilježiti budućnost.
Živimo u vrijeme kad su međunarodni odnosi i bezbjednosne politike u najvećoj korelaciji u novijoj istoriji, i kad multilateralizam predstavlja najbolji mehanizam za očuvanje mira, jačanje demokratije, odbranu od klimatskih prijetnji, energetske krize, ali i zdravstvenih, egzistencijalnih i finansijskih nesigurnosti, koje zabrinjavaju čitav svijet. Takav je angažman danas i obaveza, ako uzmemo u obzir i alarmantno stanje kada je u pitanju kampanja propagande i lažnih informacija, kojom se želi obesmisliti stvarnost, a auditorijum kontinuirano dovodi u zabludu.
Činjenica je da svjedočimo početnoj fazi uspostavljanja novog svjetskog poretka, u kojem su neki stari igrači ponovo aktivni i nasilni, što nas glasno opominje da više ne smijemo tolerisati porast ksenofobije, nacionalizama i desničarskih ideja.
Crna Gora, iako jedina država bivše Jugoslavije koja nije iskusila rat u protekle tri decenije, i te kako se nalazi u fokusu onih koji i dalje ne mogu da se pomire s crnogorskom nezavisnošću, ali ni s njenim članstvom u NATO, vodećom ulogom u pristupanju EU; i koji žele opstruirati naš prozapadni kurs. To posebno zabrinjava kada znamo da je Balkan i dalje poprište sukobljenih geopolitičkih interesa čija je posljedica usporavanje integrisanja naših društava u svoje prirodno evropsko okruženje, podrivanje povjerenja i kašnjenje u usvajanju evropskih vrijednosti.
U novijoj prošlosti Crna Gora je bila, a i danas je suočena s mnogo izazova, prije svega uticaja trećih strana od kojih se uspijevala zaštititi, između ostalog uz podršku NATO partnera. U tome prednjači Moskva, koja danas preko desničarskih partija u našoj državi želi do kraja destabilizovati političke i društvene prilike. Oni danas svjesno izvršavaju zamisli proruske desnice opstruirajući proces približavanja Evropskoj uniji, što je izazvalo oštru reakciju i osudu naših zapadnih partnera.
“Gdje god su ljudi pogođeni teškom patnjom, ona pogađa sve nas. Ne zaboravite: ko dozvoli da nepravda dugo traje, on otvara put narednoj nepravdi“ – ove proročke riječi Vilija Branta na Kongresu Socijalističke internacionale u Berlinu, 15. septembra 1992. danas rezonuju više nego ikad od kraja hladnog rata. Konflikt u Ukrajini jasno je pokazao na što je Rusija spremna, a uzimajući u obzir da je jedna od njenih zona interesa i dalje područje Zapadnog Balkana, neophodna je kontinuirana pažnja naših međunarodnih partnera koji danas ozbiljnije doživljavaju i situaciju u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu. Jedino zajedničkom akcijom možemo pokazati odlučnost u suprotstavljanju retrogradnim i opasnim idejama koje predstavljaju prijetnje multietničkoj demokratiji na Balkanu, a koje istovremeno prijete evropskoj stabilnosti i prosperitetu.
Uvažavajući navedeno, u našem regionu ali i širom Evrope i svijeta, od posebnog je značaja naše povezivanje, zajednički rad i jačanje politika, koje opet uporište nalaze u tradicionalnim socijaldemokratskim vrijednostima usmjerenim na rješavanje ekonomskih i društvenih zadataka, jačanju stabilnosti i izgradnji prosperitetnog globalnog društva, zasnivanog na ciljevima i načelima multilateralnih platformi, kakva je i Socijalistička internacionala.
Da se poslužim riječima velikog Felipa Gonsalesa: „Čovjek nije pasivan entitet nego aktivan činilac, koji je pod uticajem prirode i istovremeno reaguje na nju i mijenja je“. Jedino aktivnim djelovanjem i mijenjanjem nabolje današnjeg svijeta, koji srlja u ekstremizam, nestabilnosti i konflikte, možemo napraviti iskorak prema sigurnijoj i boljoj budućnosti za sve i krenuti putem zajedničke agende, u kojoj nećemo dijeliti samo zajedničke brige, već i zajednička rješenja, bez obzira na brojnost nacije i veličinu zemlje.




Posjeta : 199