2
Profesor ustavnog prava i nekadašnji predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić za Gradsku televiziju
Zahtjev za razriješenje Đukanovića - politička provokacija!

- Predsjednica Skupštine Danijela Đurović nije imala osnov da predsjedniku Milu Đukanoviću vrati zahtjev za održavanje vanredne sjednice Parlamenta - ocijenio je profesor ustavnog prava i nekadašnji predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić.
On za Gradsku televiziju kaže da je zahtjev 41. poslanika stare parlamentarne većine, za razrješenje predsjednika države, politička provokacija.

Ona je prosto poslušala svoj pravni tim. Dobro sam analizirao članove poslovnika na koje se oni pozivaju (129, 132 i 154), da nisu ispunjeni uslovi u prijedlogu predsjednika za skraćenje mandata Skupštine. To nema blage veze sa predsjednikovim prijedlogom”, kaže Mitrić.
Objašnjava da je prijedlog isto što i akt, a Ustav jasan.
- U članu 84 Ustava stoji da predsjednik države, Vlada i trećina poslanika mogu podnijeti prijedlog za skraćenje mandata Skupštini. A pravni tim predsjednice Skupštine je našao da nema te riječi - objašnjava Mitrić.
Preuranjena je, kaže, inicijativa Demokratskog fronta koju je potpisao 41 poslanik stare parlamentarne većine za pokretanje postupka razrješenja predsjednika države, jer je, navodno, prekršio Ustav.
- Zašto je preuranjen? Zato što validnu, pravnu odluku o tome jedino u Crnoj Gori može donijeti Ustavni sud. A njega nemamo i pitanje je kad ćemo ga imati. Za mene je to jedna sitna i jadna politička provokacija na račun predsjednika države, što nimalo nije ni profesionalno ni ljudski korektno - ističe nekadašnji predsjednik Ustavnog suda.
Na tvrdnje lidera Demosa Miodraga Lekića da još ima pravnih argumenata da bude mandatar – Mitrić kaže da po Ustavu predsjednik države nema pravo da drugi put odlučuje o istom kandidatu.
Posjeta : 9