2
Danijela Đurović, predsjednica Skupštine Crne Gore, povodom 31. godišnjice o proglašenju Crne Gore ekološkom državom
Više doživljavana - kao teret i trošak!

          - Danas, 31 godinu od usvajanja Deklaracije, nažalost, ne možemo reći da smo ostvarili sve ciljeve koji su u njoj proklamovani. Iako je Crna Gora i u Ustavu, kao najvišem pravnom aktu, definisana kao ekološka država, decenije rata, tranzicije, loših privatizacija i nedomaćinskog upravljanja prirodom, onemogućili su da postignemo postavljeni ideal. Ustavna odrednica o Crnoj Gori kao ekološkoj državi u ranijem periodu više je doživljavana kao teret i ekonomski trošak, nego kao razvojna šansa - ukazala je Danijela Đurović, predsjednica Skupštine Crne Gore, u izjavi povodom 31. godišnjice o proglašenju Crne Gore ekološkom državom.

- Crna Gora mora biti zemlja koja svoje postojanje i budućnost temelji na održivom razvoju, što podrazumijeva i očuvanje životne sredine. U tom kontekstu, a u skladu sa procesom evropskih integracija u kojem se nalazimo već duži niz godina, naša država mora preuzeti i sprovesti zahtjevne kriterijume u cilju obezbjeđivanja efikasne zaštite životne sredine.
Današnji donosioci odluka su u obavezi da nastave putem naših prethodnika koji su prije 31 godinu imali jasnu viziju i postavili temelje ekološke države Crne Gore i da kreiraju uslove da se ovaj ideal i ustavna odrednica u dogledno vrijeme ostvare.
Kao predsjednica Skupštine Crne Gore, u dijelu svojih nadležnosti, spremna sam da tome maksimalno doprinesem, a na isto pozivam sve naše građanke i građane.
Posjeta : 11