2
Osim učešća na konferenciji Evropskog savjeta za vanjske poslove, gradonačelnik Podgorice iskoristio posjetu Berinu i za bilateralnu saradnju
Izazovi upućuju - na intezivniju saradnju!

- Tokom sastanka bilo je riječi o brojnim aktivnostima i projektima koji povezuju Podgoricu i Berlin, te izazovima koji upućuju na neophodnost intenziviranja saradnje glavnih gradova. U fokusu razgovora našle su se teme zelenih politika, razvoja IT industrije, uspostavljanja i unapređenja kreativnih habova, te smart city koncepta u Berlinu i Podgorici - saopštio je PG biro o posjeti gradonačelnika Podgoricee dr Ivana Vukovića, koji je osim učešća na konferenciji Evropskog savjeta za vanjske poslove, iskoristio i za susret sa zamjenicom gradonačelnice Berlina, Ana-Maria Trasneom.

Gradonačelnik Vuković upoznao je zamjenicu gradonačelnika sa dosadašnjim rezultatima uprave Glavnog grada u pomenutim oblastima i istakao da ovakvi sastanci predstavljaju dobru priliku za razmjenu iskustava, mišljenja i ideja. "Berlin je jedinstven grad, evropska metropola u pravom smislu te riječi. Način na koji je grad odgovorio velikim promjenama u poslednje dvije decenije, te ono što planira za budućnost me je fasciniralo. Raduje me što prepoznajem entuzijazam i spremnost za saradnju od strane aktuelne gradske uprave, kao i prilika da skupa sa svojim timom učim iz bogatog iskustva Berlina," rekao je Vuković.
Zamjenica gradonačelnika, Ana-Maria Trasnea, pohvalila je dosadašnji učinak uprave Glavnog grada, te ponudila uspostavljanje saradnje u IT sektoru koji, kako su su istakle obije strane, predstavlja ogroman potencijal kako Berlina, tako i Podgorice. Kako je u glavnom gradu Njemačke razvijeno na desetine kreativnih habova, u čiji rad su uključene velike kompanije, ali i studenti, dogovoreno je da stručni tim iz Podgorice u narednom periodu posjeti Berlin i prisustvuje prezentaciji rada pomenutih habova.
Na sastanku je bilo riječi i o aktivnostima dva grada na unapređenju položaja pripadnika vulnerabilnih grupa, te je gradonačelnik Vuković predstavio dosadašnje primjere dobre prakse saradnje Glavnog grada i predstavnika organizacija i NVO sektora koji se bave ovim pitanjem.
Kao i mnogo puta do sada, potvrđeno je da Podgorica ide u korak s razvijenim evropskim centrima i nudi mnogo toga svojim građanima, ali i posjetiocima.




Posjeta : 311