1
Projekat „ButtMade“ u Podgorici
Anketne pepeljare postavljene - na tri lokacije!

- Osim našeg sekretarijata današnju akciju su podržale i kolege iz gradskih preduzeća Čistoća i Komunalne usluge, a kako bismo privukli sugrađane da odlažu opuške i sakupili što veću količinu ove vrste otpada na pepeljarama imamo zanimljiva pitanja i zato pozivam sve sugrađane da obratimo pažnju na ove pepeljare i da ih korstimo jer na taj način zaista doprinosimo zaštiti sredine u kokoj živimo - poručila je pomoćnica sekretara Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj Branka Knežević, povodom anketnih pepeljara koje su postavljene na tri lokacije u Podgorici, čime Sekretarijat za planiranje prostora i održivi razvoj Glavnog grada i gradsko preduzeće Čistoća, u saradnji sa drugoplasiranim timom na takmičenju Climathon Podgorica 2020, realizuje projekat „ButtMade“.

Ekonomistkinja, Nevena Keković, susosnivač projekta ButtMade, kazala je da se sa svojim timom kojeg čine Dušan Keković magistar ekonomije i Miljan Bigović doktor hemije prijavila 2020 godina na Climathon sa namjerom da ispitaju zainteresovanost za ekološke teme u preduzetništvu. “Osvojili smo drugo mjesto za ideju reciklaže opušaka. Nastale su naše anketne pepeljare i išli smo sa idejom da ljudima ovo bude interesantno, a da prikupimo što više opušaka, koji se kasnije hemijskim procesom recikliraju i nastaje plastika koja se obrađuje”, kazale je Keković i dodala da neće praviti proizvode za tržište, već za humanitarne svrhe.

„Anketna pepeljara“ predstavlja kutiju sa providnim frontom, podijeljenu na dvije polovine, na čijem vrhu se nalazi pitanje na koje korisnici biraju odgovor odlažući opušak u lijevu ili desnu stranu kutije.
Podsjećamo, opušci predstavljaju najrasprostranjeniju i jednu od najopasnijih vrsta otpada koji čovjek stvara, usljed činjenice da u filterima sadrže plastiku koja nije biorazgradiva. Kroz realizaciju projekta „ButtMade“, na tri lokacije u gradu postavljene su tzv. „anketne pepeljare“, sa ciljem da, umjesto na ulicama i zelenim površinama, što veća količina opušaka završi u pepeljarama. Prema konceptu koji je nagrađen tim razvio, prikupljeni opušci će biti reciklirani hemijskom procedurom, uz eliminaciju toksičnog sadržaja i proizvedena višestruko upotrebljiva plastika. Prvi plastični proizvodi – didaktičke igračke za djecu sa smetnjama u razvoju, biće donirani u humanitarne svrhe.
Pozivamo sugrađane da, odgovorom na pitanja Pivo ili vino? (na trgu, kod Pazara), Dojč ili mala s mlijekom? (autobuska stanica ispred Osnovnog suda) ili Stara Varoš ili Zabjelo? (autobuska stanica na Trgu vojvode Bećir-bega Osmanagića) doprinesu promociji odgovornog odnosa prema sredini u kojoj živimo i da zajedno realizujemo projekat čiji su pozitivni efekti na zajednicu višestruki.




Posjeta : 309