2
"Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori"
Džez i - na filmu!

    Projekcijom dokumentarnog filma "Herbie Hancock: Possibilities“ o Herbiju Henkoku i njegovoj saradnji u studiju sa desetak izuzetnih pop izvođača, koji istražuju neočekivano, poput džez improvizacija, večeras od 20 u sali DODEST KIC "Budo Tomović" počeće - u sklopu manifestacije "Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori" - dvodnevni ciklus “Džez na filmu”.
Pred projekciju filma Herbi Henkok: Possibilities, o Herbiju Henkoku govoriće reditelj Aleksandar Jovanović. Projekcija se realizuje u saradnji sa Američkim uglom u Podgorici.

Drugog dana, tačnije u četvrtak, 28.aprila prikazaćemo francuski igrani film „Đango“ (2017) o životu romsko-francuskog džez gitariste i kompozitora Đanga Rajnharta, koji je režirao Etjen Komar.
Film pripada žanru fikcije i drame. Prikazuje jedno poglavlje u muzičarevom životu i potresna je priča o preživljavanju tokom Drugog svejtskog rata.
Ovaj film se fokusira na dvije stvari: nevjerovatnu Đangovu muziku i progon Roma pod nacističkim režimom. Kada su Đango (koji je postao poznati evropski ljubitelj džeza i “Gypsy Swinga”) i njegov bend „Hot Quintet“ angažovani da naprave turneju i zabavljaju naciste u Njemačkoj, u vrijeme kada su džez, bluz i određeni instrumenti i muzički stilovi bili zabranjeni, Đango odbija da potpiše ugovor i da napravi turneju uz ograničenje stila muzike koju može da izvodi. Zbog toga su, Reda Kateb (Đango) i njegova porodica morali da pobjegnu. Ipak, stalna opasnost, bjekstvo i zvjerstva počinjena nad njegovom porodicom nisu ga mogli natjerati da prestane da svira.
Kada su reditelja Etjena Komara pitali zašto je odabrao Đanga Rajnharta za temu svog rediteljskog prvijenca, Etjen Komar je rekao: „Prije svega, bio je umjetnik, genije svinga. Ovo je takođe period u životu Đanga Reinhardta o kojem većina ljudi malo zna. Fokusirao sam se na ratni period, s obzirom da se uklapao u priču koju sam želio da ispričam: sposobnost muzičara da ostanu u svom svijetu u veoma teškom trenutku istorije, do te mjere da nisu u potpunosti svjesni šta se dešava oko njih. Vidimo da je Đango bio figura koja izaziva podjele. On nije bio heroj; on je samo pokušavao da živi svoju muziku u složenom vremenu.“
Pred projekciju filma "Đango" o Đangu Rajnhardu govoriće muzički pisac Luka Milošević. Projekcija se realizuje u saradnji sa Francuskim institutom.




Posjeta : 307