1
Centar za romske inicijative i KIC „Budo Tomović“ u srijedu organizuju humanitarno donatorsko veče “ Produži moje djetinjstvo i doniraj”
Donacije produžavaju - djetinjstvo!

Prvu nacionalnu kampanju, humanitarno donatorsko veče “ Produži moje djetinjstvo i doniraj”, za prikupljanje sredstava za izgradnju prvog nacionalnog specijalizovanog servisa za žrtve dječjeg ugovorenog braka u Crnoj Gori organizuju u srijedu od 18 u velikoj salli "srca ure grada" Centar za romske inicijative i KIC „Budo Tomović“.
Učestvuju: regionalna pop zvijezda gdin Bojan Marović – zaštitno lice kampanje, Ismail Delija – pobjednik "Pinkovih zvjezda" 2017, KIC pop hor, Folklorni ansambl KIC “Budo Tomović” i volonteri/ke Centra za romske inicijative sa Forum teatrom na temu dječji ugovoreni brakovi.
   

Govornici/e donatorske večeri su: gđa Fana Delija, izvršna koordinatorka Centra za romske inicijative; gdin Bojan Marović, regionalna pop zvijezda; gdin Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore; gđa Oana Kristina Popa, ambasadorka EU u Crnoj Gori; gdin Mensur Šaljaj, predsjednik Romskog Savjeta; gdin Slavko Milić, predsjednik Savjetodavnog odbora Centra za romske inicijative i gđa Snežana Burzan Vuksanović, direktorica KIC “Budo Tomović”.
Podsjetimo da je Centar za romske inicijative (CRI) od 2011. godine registrovao 112 slučajeva dječjeg nedozvoljenog, ugovorenog braka starosne dobi od 11 do 16 godina u Crnoj Gori. Kao posljedicu toga imamo da djeca rađaju djecu, djevojčicama se otima njihovo djetinstvo, narušava se njihovo zdravstveno stanje, prekida osnovno obrazovanje, bezbrižan razvoj. Zabrinjavajući su podaci da više od 72% djevojčica iz romske i egipćanske zajednice zasniva dječji brak prije punoljetsva, a 50% djevojčica ne odlučuje kada će zasnovati brak i za koga će se udati. U Crnoj Gori ne postoji Sklonište koje će zbrinuti djevojčice i raditi na njihovoj sigurnosti, bezbjednosti i reintegraciji.
U nadi da ćete prepoznati značaj navedene kampanje i dati Vaš doprinos tako što ćete ispratiti naš događaj, unaprijed se zahvaljujemo.





Posjeta : 316