1
Autorsko veče Stanke Rađenović Stanojević sjutra u KIC "Budo Tomović"
Stihovi kazuju - potrebu za drugim!

- Ovi stihovi imaju i emotivnu i intelektualnu potrebu za drugim, jer se samo tako ispunjava sami smisao govora i nazire mogućnost da se pustošne okolnosti egzistencije nadomeste oblikovanjem instinske dijaloške situacije, obnovom autentičnosti stvari i događaja, prodornim razumevanjem postojećih okolnosti, vrlo konkretizovnih u ovim stihovima, kao i osmišljavanjem načina njihovog prevazilaženja. Iz takve poetičke situacije prirodan je iskorak prema kritičkom razmatranju govora i mišljenja, ljubavi i smisla, sveta kao otuđene volje i ispražnjene, dehumanizovane predstave - zapisao je kritičar Gojko Božović o ppoeziji Stanke Rađenović Stanojević, koja priređuje autorko veče sjutra od 19 u Multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Učesnici su: pjesnik i pravnik Đorđije Malović, pjesnik Miljan Nikolić, teoretičarka književnosti Natalija Đaletić i autorka. U muzičkom dijelu nastupa gitarista Ivan Bojović.

Stanka Rađenović Stanojević rođena je 1977. godine na Cetinju. Diplomirala je na odsjeku za Srpski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Učesnik je brojnih festivala i pjesničkih susreta među kojima su: “Pjesnička riječ na izvoru Pive”, “Ratkovićeve večeri poezije”, “Trg pjesnika - Grad teatar Budva”, “Makarijevo slovo”, Međunarodni Beogradski festival poezije - “Trgni se! Poezija”, “Festival poezije mladih” - Vrbas, “Prvi regionalni pjesnički susreti” - Brčko itd. Takođe, dobitnica je priznanja i nagrada na festivalima poezije. Neke pjesme su joj prevedene na engleski, albanski, makedonski i slovenački jezik i objavljivane: u mariborskoj reviji za kulturu i društvo “Dialogi”, zatim u crnogorskom časopisu za književnost, kulturu i društvena pitanja “Ars”, “Književnom zapisu”, u “Inflight” magazinu, “Balkanskom književnom glasniku”, “Paštrovskom almanahu”, “Stvaranju”, “Književnom zapisu” dnevnim novinama “Dan” i drugim, kao i u mnogim elektronskim časopisima i web portalima. Radi kao organizator književnog programa u Narodnoj biblioteci Budve. Živi u Podgorici. Objavila je sljedeće pjesničke zbirke: “Nijemo govori ljubav (INTER NOS)”, Međurepublička zajednica za kulturno-prosvjetnu djelatnost, Pljevlja, 1998. godine; “Pjesme” 2003. za koju je dobila nagradu “Spasoje Pajo Blagojević”, takođe Međurepublička zajednica; “Tajna polomljenih sitnica”, Gligorije Dijak, 2012; koautorska zbirka zajedno sa još tri pjesnikinje “Personalni karusel”, Narodna biblioteka Budve, 2017; “Karneval u Amnionu”, Narodna biblioteka Budve, 2020. i “Amputirani kosmos”, Liberland, Beograd 2021. Zastupljena je u antologiji “Pjesnikinje Crne Gore 1975-2015” Jovanke Vukanović, prvoj ove vrste u Crnoj Gori.




Posjeta : 321