0
Sedma smotra kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO od sjutra do 12. u KIC "Budo Tomović"
Za nagrade - pet predstava!

             Sedmu manifestaciju kamernih dramskih ostvarenja, MAKADO prvi put umjesto revijalnog imaće međunarodni karakter prestižne takmičarske smotre kamernih ostvarenja iz regiona, otvoriće duhovita drama ,,Ekselencije” sjutra od 20 u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Na festivalu će učestvovati pet predstava u takmičarskom dijelu, dok će jedna gostujuća predstava biti prikazana u čast nagrađenih, posljednje večeri festivala. Novina je i da će u pratećem dijelu festivala biti održane dvije tribine.

Drugo veče biće u znaku hrvatske monodrame “Münchhausen” u režiji Borisa Kovačevića, po tekstu Gotfrida Burgera, sa Vilimom Matulom u glavnoj ulozi. Riječ je o komadu EXIT teatra - Zagreb u saradnji sa kazališnom produkcijom MOVENS. Predstava se pored ostalog bavi fenomenom odnosno umijećem laži, upravo na način na koji to čini baron Münchhausen, notorni lažljivac. Predstava koja se uspješno igra još od 1998. godine, imala je više od 500 izvođenja, a Matula bez ikakve scenografije, specijalnih efekata i partnerske podrške, maestralno dočarava sve Münchhausenove avanture.
Predstava ,,Mileva Marić Ajnštajn” obilježiće treće veče manifestacije, 9. februar. Justin pozorišna produkcija i M.A.M.M.A produkcija - Švedska u saradnji sa: ABF Stokholm i sa podrškom grada Stokholma, UK Parobrod-Beograd i Kućom Đure Jakšića-Beograd donose priču o matematičarki, fizičarki, naučnici Milevi Marić Ajnštajn-ženi i najvećoj ljubavi Alberta Ajnštajna. Scenario i režiju potpisuje Jelena Mila, koja ujedno i tumači ulogu Mileve Anštajn, uz partnersku podršku Miloša Anđelkovića.
Crnogorska monodrama “Soulfood” u režiji, dramatizaciji i adaptaciji Slavka Kalezića koji ujedno tumači glavnu ulogu, biće izvedena 10. februara, u okviru četvrtog dana MAKADO. Nastala po istoimenom romanu Žane Poliakov inspirativnog štiva koje je ,,senzacionalni uvod u srećniji život’’, ova monodrama publiku vodi kroz razne životne teme. Višeslojno korespondira sa trenutnom situacijom u svijetu i može poslužiti kao idealan materijal za prevazilaženje svih teškoća koje je pandemija nametnula čovjeku.
Autorski projekat Zijaha A. Sokolovića ”Lijevo desno glumac” obiljeziće peti dan manifestacije, 11. februar. Sokolović, duhovito, filozofski, kabaretski, sa nizom primjera i poređenjem stvarnosti i teatarske umjetnosti, uči gledaoce da shvate da su i oni “glumci u svom teatru i da mogu biti umjetnici u svom životu”. Riječ je o projektu u produkciji YUGOART-a iz Beograda, koji je ujedno predstava, predavanje, team building, radionica.
VII MAKADO će u subotu 12. februara svečano, van takmičarske konkurencije, zatvoriti autorski kabare Zijaha. A. Sokolovića “Međuigre 0-24”. Ovaj kabare želi da dodiruje stvarnost i manjak logike čitavog ljudskog djelovanja sa sviješću da je čovjek uhvaćen u zamku civilizacije i usamljenosti da mu je to prirodno stanje i da se to ne može izliječiti, ali se može ublažiti. Iste večeri, direktorica KIC-a Snežana Burzan Vuksanović zvanično će dodijeliti priznanja ,,Sat kula’’ najboljima po ocjeni stručnog žirija. Autor statute “Sat kula” je Marko Petrović Njegoš.
Sve predstave u okviru glavnog programa će biti odigrane u sali Dodest sa početkom u 20.
Još jedna novina je da će u pratećem dijelu festivala biti održane dvije tribine. Na temu “Pozorište i politika’’ 09. februara u Multimedijalnoj sali KIC-a u 12 govoriće doc. dr Edin Jašarović, dok će 11. februara u 12 na temu “Pozorište i pandemija” govoriti dramska spisateljica i scenaristkinja Marija Sarap. Razgovore sa njima vodiće novinar Vanja Kovačević.
Takođe, u sklopu pratećeg programa 12. februara u 12 u sali Dodest biće izveden poetski performans MetaLpoetika, u kojem će učestvovati bivši i sadašnji učesnici Gimnazije “Slobodan Škerović”. Autorka programa je prof. Sonja Šaković.





Posjeta : 329