2
Savjetodavni panel SZO klasifikovao novi soj kovida-19
"Omikron" - "zabrinjavajući" i visoko prenosiv!

    Savjetodavni panel Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) klasifikovao je danas novi soj kovida-19, otkrivenog u Južnoj Africi, kao "zabrinjavajući" i visoko prenosiv virus, i nazvao ga omikron.

To je pri put u više mjeseci da je SZO klasifikovala novi soj virusa kao takav. Delta soj virusa koji je postao najrasprostranjeniji na svijetu je u istoj kategoriji.
- Soj B.1.1.529 prvi put je Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji prijavila Južna Afrika 24. novembra 2021. Taj soj ima veliki broj mutacija od kojih su neke zabrinjavajuće - ocijenila je grupa stručnjaka koje je SZO zadužila da prate razvoj kovida-19.
Panel je naveo da rani podaci ukazuju da ovaj soj ima povećan rizik od reinfekcije.
Ljekarski stručnjaci, uključujući SZO su upozorili da se ne reaguje prenagljeno prije nego što se bolje razumije ovaj soj, ali je zabrinuti svijet strahovao od najgoreg poslije gotovo dvije godine od pojave kovida-19 koji je izazvao pandemiju u kojoj je umrlo više od pet miliona ljudi u svijetu.
Mnoge zemlje, uključujući i EU, su zato munjevito, ne čekajući procjenu novog soja zabranile letove sa više zemalja na jugu Afrike.
Posjeta : 30