1
SDP će tražiti hitna sjednica Skuštine Crne Gore oo izmjeni akciza na cijene goriva
Od 10 eura - šest ide na akcize i PDV!

- SDP je, kako smo i najavili, obnovila inicijativu za smanjenje akciza na gorivo, ali ona sedam mjeseci stoji u Skupštini i ne dolazi na red. SDP će poslati molbu svim poslaničkim klubovima da se zakaže hitna sjednica Skuštine Crne Gore sa tačkom dnevnog reda Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama - istakao je Mirko Stanić, šef Medijskog tima i član Predsjedništva SDP i najavio da će ova partija u četvrtak od 13 organizovati protest ispred Ministarstva finansija.

- Cijene goriva će porasti 13. put u posljednjih godinu dana i do kraja godine biće na rekordnom nivou od kad se mjeri u eurima. Vlada Crne Gore ne pokazuje ni mrvicu želje da se ovo stanje koje je alarmantno ispravi i moramo da djelujemo hitno - naveo je Stanić.
- Ukoliko se hitno ne smanje akcize, desiće se galopirajući rast cijena svih usluga. Zbog toga će prosječna plata pasti do 10 odsto. Mi tražimo da se akcize smanje na nivo koji imaju susjedne države - poručio je Stanić.
- Ako sipamo 10 eura goriva, šest ide na akcize i PDV, a četiri eura je stvarna vrijednost goriva. Upravo zbog ovakvih akciza u Crnoj Gori je danas gorivo skuplje nego u Luksemburgu, Češkoj, Poljskoj. Cijena dizela kod nas je 1,30 eura, dok je u BiH 1,16, a u S. Makedoniji 1,06 eura” zaključio je Stanić.
Posjeta : 2