1
Poznati fotograf iz Skoplja premijerno se predstavlja u KIC “Budo Tomović”
"Predstava" - Viktora Sokolovskog!

Poznati fotograf iz Skoplja Viktor Sokolovski predstaviće se premijerno podgoričkoj publici samostalnom izložbom fotografija "Predstava", koja će sjutra od 19 biti otvorena u izložbenom holu KIC “Budo Tomović”.
Postavka obuhvata oko 30 fotografija snimljenih na različitim scenama, a otvoriće je ambasador Republike Sjeverne Makedonije Mihajlo Trpkoski.
Izložbu organizuje "srce kulture grada" uz podršku Ambasade Republike Sjeverne Makedonije.

Sokolovski istražuje fenomen pozorišta i u radovima bilježi scene teatarskih produkcija proslavljenih reditelja iz regiona koje su nastale u proteklih deset godina u Makedonskom nacionalnom teatru. Ovo je dio predstava koje je Sokolovski ovjekovječio, inače foto-dopisnik portala SEEcult.org iz Severne Makedonije: “Kaligula” Pandur teatra iz Slovenije i Gavele iz Zagreba, u režiji Tomaža Pandura, kao i njegovog “Fausta” u izvođenju Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, zatim “Saloma” Istarskog narodnog kazalušta, u režiji Damira Zlatara Freja, “Ajnštajnovi snovi” Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u režiji Slobodana Unkovskog, “Derviš i smrt” Narodnog pozorišta u Beogradu, u režiji Egona Savina, “Glembajevi” Ateljea 212, u režiji Jagoša Markovića, “Majstor i Margarita” Makedonskog narodnog teatra, u režiji Ivana Popovskog, “Neoplanta” Novosadskog pozorišta, u režiji Andraša Urbana, “Jedan mesen na selu” MNT-a, u režiji Paola Mađelija, “Antes” plesne kompanije Alias iz Ženeve itd.
Viktor Sokolovski po obrazovanju je magistar geodezije, a osim u fotografiju, zaljubljenik je i u džez. Od 2007. godine angažovan je kao foto-dopisnik portala za kulturu Jugoistočne Evrope SEEcult.org sa sjedištem u Beogradu. Prvu samostalnu izložbu fotografija imao je 2007. godine u vinoteci “Temov” u Skoplju, kada je izložio 200 fotografija, pretežno portreta muzičara i gostiju, snimljenih za vrijeme živih džez svirki. Uslijedile su dvije samostalne izložbe u Francuskoj “Stara skopska čaršija”. U okviru programa “Makedonija bez diskiminacije” osvojio je specijalnu nagradu 2009. godine. Potom se 2011. godine, u okviru festivala Mlad otvoren teatar (MOT), predstavio izložbom “Tri” sa fotografijama tri predstave odigrane na tri različite scene tokom iste noći 2010. Ista serija fotografija prikazana je i u Đevđeliji, u okviru festivala “Boš”. Sokolovski je nedavno dobio treću nagradu za seriju fotografija “Geneza”, prikazanu na manifestaciji “Dani makedonske fotografije”, u organizaciji Foto-saveza Makedonije.
Shodno odluci IJZCG posjete kulturnim događajima moguće su samo ukoliko posjedujete jedan od četiri dokaza iz Nacionalne digitalne COVID potvrde, a maske su obavezne!

Posjeta : 3