0
Sedmi Internacionalni sajam knjiga od danas do 10. u "Bemax areni"
Usmjeren na - afirmaciju izdavača!

- Sedmi Internacionalni sajam knjiga koncepcijski je usmjeren na afirmaciju izdavačkog sektora i predstavljanje stvaralaštva istaknutih autora iz Crne Gore i inostranstva. Sajam će ove godine, uz tradicionalno zastupljene izdavače iz Crne Gore i regiona ugostiti i reprezentativne izdavače iz Evrope. Kvalitetan odabir pratećih programa jedno je od prepoznatljivih obilježja Sajma. Svjesni važnosti kulturne saradnje, zahvaljujući kreativnoj koncepciji i organizaciji, uz strogo poštovanje mjera, ovogodišnji Sajam će pružiti presjek savremene crnogorske, regionalne i evropske književne scene - sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Ana Medigović najavila je sajam, koji će danas u "Bemax areni" otvoritii njemački pisac, novinar i publicista Mihael Martens.
Do 10. sajam će ugostiti 47 izdavačkih kuća – 24 iz Crne Gore, 13 iz Srbije, 7 iz Bosne i Hercegovine, po 1 iz Hrvatske, Italije i Austrije. Takođe, biće upriličneo 24 prateća programa – promocije, razgovori sa autorima, prezentacije izdavačkih kuća.

Umjetnički direktor Vasko Raičević istakao je da je ovo druga godina kako pod opterećenjem pandemije organizujemo Sajam knjiga u Podgorici, vjerujući da je potreba za kulturom jedna od onih bazičnih potreba bez koje nema civilizovanog življenja. "Ipak, specifične okolnosti dodatno komplikuju mogućnosti dovođenja autora iz inostranstva i predstavljanja književnih trendova u drugim kulturama. Ovaj put, pregled događaja sa bečke literarne scene i jedno njemačko čitanje Andrićevog života i djela. U regionalnim okvirima nekoliko čitalačkih hitova i dragocjena književnost margine, koja osvjetljava one traumatične tačke preko kojih je najlakše preći vezanih očiju“, istakao je Raičević.
Nela Gligorović saopštila je da će na Sajmu kroz segment Umjetnost i politika ugostiti Zlatka Pakovića, Slavicu Stamatović Vučković, Igora Štiksa i Iliju Šoškića. Kako je istakla Gligorović “razgovaraćemo o etičkim obavezama i odgovornostima autora prilikom konstituisanja umjetničkog djela, o cijeni angažmana danas, o revoluciji forme spomeničke arhitekture i transponovanim idealima revolucije u monumentima socijalizma. Dalje, o egzistenciji i istinama u teatru, ali i o ideologiji kao generatoru različitih artističkih strategija.


Posjeta : 4