2
Počela izgradnja škole u Tološima
Ulaganje u znanje - da država vječno traje!

             - U nekim planovima ova škola postoji već dvadesetak godina i izuzetno smo ponosni na to što smo zahvaljujući vrijednoj donaciji porodice Ubović, kompanije "Bemax", mi danas krenuli u izgradnju ove škole. Ona će do početka naredne školske godine biti potpuno završena i opremljena. Kapacitet škole je 1200 učenika, osim škole dobićemo i novu fiskulturnu salu, tako da će Tološi izgledati potpuno drugačije od danas za godinu dana. Izuzetno smo ponosni na ovaj projekat i mislimo da je ovo najbolja moguća poruka koju možemo poslati danas, jer samo ulaganjem u znanje i nove generacije možemo učiniti da naša država vječno traje. Neka nam je srećna nova škola i neka nam je srećan Dan nezavisnosti - naglasio je gradonačelnik Poodgorice dr Ivan Vuković, koji je danas - sa Andreom Ubović - položio kamen-temeljac izgradnju osnovne škole u Tološima.
Riječ je o vrijednoj donaciji porodice Ubović koja je, u znak sjećanja na njihovu nedavno preminulu Novku Ubović - majku, babu i istaknutog prosvjetnog radnika, poželjela da donira novac za gradnju nove škole u Podgorici.

- Na nama je bio izbor u kom dijelu grada će se graditi taj objekat i moj zamjenik Časlav Vešović i ja nijesmo imali dilemu znajući koliko dugo Tološi čekaju na osnovnu školu i sugerisali smo porodici Ubović da upravo Tološi treba da budu mjesto đe će se graditi ovaj objekat, i oni su to spremno prihvatili i krenuli u razradu idejnog rješenja i nedavno je završen glavni projekat i evo danas smo svečano položili kamen temeljac. U pitanju je donacija vrijedna premo 6 miliona eura, nešto što se odavno nije desilo, ne samo u Crnoj Gori, nego na ovim prostorima, tako da dugujemo veliku zahvalnost porodici Ubović i kompaniji Bemax koja će izvesti radove. Plan je da do početka naredne školske godine škola ne bude samo završena nego i potpuno opremljena.'' istakao je Vuković i najavio da će osim škole biti izgrađena i nova fiskulturna sala i još jednom se zahvalio porodici Ubović.
Andrea Ubović iskazala je zadovoljstvo zbog postavljanja kamena temeljca za školu koja predstavlja vječitu uspomenu na profesoricu matematike velikog broja podgoričkih đaka, i njenu baku, Novku Ubović.
- Novka je svoj životni vijek posvetila obrazovanju podgoričkih generacija, a kasnije svojih unučadi. Učila nas je da budemo mudri i vrijedni, da poštujemo porodicu i da budemo dobri ljudi. Drugi razlog za zadovoljstvo jeste što danas slavimo 15 godina od dana kada je Crna Gora obnovila svoju nezavisnost. Novka Ubovic nas je učila da poštujemo različitosti i da je obrazovanje ključ toga, zato vjerujem da će generacije koje budu pohađale ovu školu, mijenjati našu Crnu Goru nabolje i ostaviti značajne tragove u crnogorskoj istoriji - zaključila je Ubović.
Posjeta : 294