2
Premijerski sat - o izmjeni zakona o tužilaštvu
Kontrolne mjere - obaveza pridruživanja!

- Ova Vlada po Ustavu ima pravo da zakon koji se tiče pogotovo ovoga dijela, koji je definisan sporazummom o pridruživanju i našom obavezom da kontrolne mjere broj tri koje se tiču upravo ovih zakona budu usaglašeni upravo sa Komisijom, a preduslov za to usaglašavanje je naravno Mišljenje Venecijanske komisije - kazao je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić na Premijerskom satu, odgovarajući na pitanje Slavena Radunovića.
Premijer je naglasio da u VK stoje najkompetentnije osobe koje mogu nezavisno i nepristrasno odlučivati, bez obzira što se aludira na mogućnost lobiranja bivših ministara Pažina i Darmanovića.

- Duboko vjerujem da lobiranje nije moglo da da ovakav rezultat. VK nije, kao što neki – a pogotovo mediji - spinuju, dala ni negativno ni pozitivno mišljenje. Dala je svoje mišljenje u kome ima odgovarajućih preporuka koje su vrlo jednostavne za izmjenu i odgovarajućih preporuka koje traže određene procedure. Ne možete da kažete da njihov stav o zakonu o tužilačkom savjetu nije takav. On omogućava vrlo jednostavnu, uravnoteženu strukturu tužilačkog savjeta i to je prva prilika da možemo da smijenimo onoga koji je iznad Katnića. VK teško doživljava kada je jedan čovjek meta nekog zakona, bez obzira što imaju apsolutno po prvi put razumijevanje za ovaj proces. To je nešto što niko ne voli da se desi, bez obzira kakva je ta osoba. U razgovorima sa diplomatskim korom ukazao sam na zloupotrebe koje svaki građanin, koji ni ne mora da bude pravnik, može da dokaže da je nešto krenulo pogrešnim putem. Oni su to prihvatili, znaju i imaju drugačiji pogled. Jeste, Katnić je simbol odbrane prethodnog sistema, ali Vas molim da se svi vratimo svom elementarnom zadatku. Znam da vrijeme teče, ali ipak da radimo u duhu vladavine prava, dobre saradnje sa EK, jer to je naš put, put opredjeljenja naše Vlade da budemo sljedeća država članica EU. To možemo da uradimo u periodu trajanja mandata ove Vlade - kazao je predsjednik Vlade.
Ožiljak

Krivokapić je saopštio da je nepravda predstavljala ožiljak koji se nije mogao lako liječiti i koja, iako prisutna u svim djelovima sistema, mora da se ispravi, te da to zahtijeva strpljenje.
Posjeta : 40