0
Nakon sinoćnjih objava odlazećeg predsjednika SAD
Tramp blokiran - na Facebooku i Instagramu!

    Nakon sinoćnjih objava odlazećeg predsjednika SAD Donalda Trampa u vezi sa neredima ispred i u zgradi Kongresa u Vašingtonu, i blokade Fejsbuka, oglasio se i osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg, koji kaže da je šokiran događanjima u posljednja 24 sata, i da to jasno pokazuje da Tramp namjerava da iskoristi preostalo vrijeme na funkciji da podrije mirnu i zakonitu tranziciju vlasti svom nasljedniku Džou Bajdenu.

Njegova odluka da koristi svoj profil da odobrava, a ne da osudi djelovanje svojih pristalica u zgradi Kapitola s pravom je uznemirilo ljude u SAD i širom svijeta. Juče smo uklonili ove izjave jer smo ocijenili da će njihov efekat i vjerovatno njihova namjera biti da izazovu dalje nasilje.
Nakon potvrde izbornih rezultata Kongresa, prioritet cijele zemlje mora biti da se osigura da preostalih 13 dana i dani nakon inauguracije proteknu mirno i u skladu sa utvrđenim demokratskim normama", poručio je Zakerberg.
On je podsjetio da su u posljednjih nekoliko godina dozvolili Trampu da koristi njihovu platformu, u skladu sa njihovim pravilima, i da su ponekad uklanjali sadržaj ili označavali njegove objave.
   - Uradili smo ovo jer smatramo da javnost ima pravo na najširi mogući pristup političkom govoru, pa i kontraverznom govoru. Ali sadašnji kontekst je sada fundamentalno drugačiji, koji uključuje upotrebu naše platforme za podsticanje nasilne pobune protiv demokratski izabrane vlasti.
- Vjerujemo da su rizici da predsjednik nastavi da koristi naše usluge u ovom periodu jednostavno preveliki. Stoga produžavamo blok koji smo postavili na njegove Fejsbuk i Instagram naloge na neodređeno vrijeme i najmanje dvije sedmice do završetka mirnog prelaska vlasti - zaključio je Zakerberg.




Posjeta : 578