0
Oevoreno pismo profesora dr Milorada Nikčevića nosiocu liste "Crno na bijelo"
Nemate vremena - za eksperimente!

    -Gospodine Abazoviću, ako se zaista zalažete za sistemske reforme i želite Crnu Goru na Zapadu, nemate u ovome trenutku više ni vremena ni prostora za društvene eksperimente. Nemate ni mandat građana – koji su Vas nezadovoljni dosadašnjim vođenjem države glasali da demontirate korupciju i kriminal – da sa svojim objektivno nevelikim snagama dozvolite da o budućnosti Crne Gore odlučuju oni koji Crnu Goru vide na Istoku, u zagrljaju Srbije i majčice Rusije. Zato pokažite državničku hrabrost i mudrost, odbacite danajske darove klerofašista i sistem demontirajte iznutra - napisao je profesor dr Milorad Nikčević u otvorenom pismu nosiocu liste "Crno na bijelo" Dritanu Abazoviću:

- Za pola stoljeća koliko sam prisutan kao naučnik i publicista na javnoj sceni uvijek sam izbjegavao da pišem direktno ličnostima. U fokusu mojih interesovanja bili su fenomeni.

Nijesam pognuo glavu i ćutao ni kad je JNA zgazila Vukovar i izbila na Dravu, na puškomet od mojega stana u Osijeku, nijesam ćutao ni kad su ubijali BiH i rušili Dubrovnik, no ni u onim postratnim vremenima nijesam ostao nijem na brojne devijacije koje su pogodile naša tranzicijska društva.

Zato ni u potonjih 8 mjeseci nijesam mogao prešutjeti buđenje klerofašizma koje se pod maskom zaštite svetinja (a od koga!?) naglo razbudio u Crnoj Gori.

Iako već 6 decenija ne živim u njoj, posvetio sam joj cijeli svoj naučni opus i premda od nje nikad nijesam ni tražio ni dobio ništa, svoju domovinu, ni u ovim godinama, ne smijem prepuštiti onima koji joj pripremaju razur.

Danas pišem Vama lično, jer je pred Vama krupna istorijska zadaća. Pred Vama je, naime, odluka hoćete li zaista Crnu Goru povesti putem sistemskih reformi kako ste to obećavali ili ćete je predati na pladanj ideologu klerofašizma u Crnoj Gori, Amfilohiju Radoviću.

Ne zavaravajte se, gospodine Abazoviću, da će Vaša 4 poslanika moći da „demontiraju korupciju i lopovluk“, a da će onih 27+10 poslanika koje je za ove izbore okupio Amfilohije Radović, a finansijski opremio Miodrag Daka Davidović (jedan od tajkuna kojeg je i stvorio ovaj sistem, a koji je, pored ostaloga, stigao biti i Karadžićev ministar) biti most preko kojega ćete Crnu Goru odvesti u bolju budućnost.

Možda ste zažmurili na oba oka i začepili nos da biste srušili „posljednju evropsku autokratiju“, ali ignoriranjem realnosti, sigurni budite, nećete Crnu Goru povesti na put demokratije, nego pripremiti put za njeno rastakanje i nestanak, voljno ili nevoljno.

Ne moram Vas podśećati da ste za ideologa ove buduće skupštinske većine Vi „lažni čovjek, lažne vjere“, znatan broj Vaših glasača „Đilasova kopilad“, a Crna Gora „pita od onoga“, „rođena u Brozovom jajcu“. Znam da će prva Vaša reakcija biti da se ne treba vraćati u prošlost, da su Amfilohijevi pobočnici koji su Vam se opasno približili moderniji i civilizovaniji, ali znajte da se grdno varate da ćete ostrašćene nacionaliste i ksenofobe pacifikovati i naćerati da rade na opštu dobrobit.

Umjesto toga, poslužićete kao pontonski most za realizaciju projekta koji je i zvanično najavljen kao „srpski svet“, kojim će se Crna Gora za sva vremena udaljiti od euroatlantskoga puta i vratiti u zagrljaj Srbije i Rusije, iz kojega se prije 23 godine otrgla zahvaljujući konsolidaciji građanskih snaga.

Prva tačka toga projekta, pad Đukanovića, uspješno je realizovan. Sljedeća njegova tačka jeste popis, a potom i cijeli niz koraka koji Crnu Goru trebaju transformirati u novu Republiku Srpsku, integralni dio platforme Beograd – Banja Luka – Podgorica, kao kompenzaciju za izgubljeno Kosovo. Ne potcjenjujte činjenicu da je to projekat iza kojega je stala jedna država s nesrazmjerno većim vojnim, ekonomskim i bezbjednosnim kapacitetima od Crne Gore.

Nebrojeno puta upozoravao sam na bahatost „dobitnika tranzicije“, na pohlepu, partitokratiju i druge probleme koji opterećuju Crnu Goru, ali većega problema od povratka u devedesete i prihvatanja vrijednosnoga i ideološkoga modela za koji smo mislili da nikad više u Crnoj Gori neće imati većinu, budite uvjereni da nema! Ma koliko Vam mazali oči puleni Amfilohija Radovića i Dake Davidovića da ćete imati odriješene ruke za promjenu Crne Gore, znajte da ćete biti samo igračka u njihovim rukama, koju će kad po dubini preuzmu resurse, a pacovi iz sistema aktuelne vlasti dođu pod njihovu kontrolu i Vi postati suvišni ili ćete se, a nadam se da tako nešto ipak nije moguće, i sami pretvoriti u Pokret za promjene, koji je od borca za demokratiju i evropske vrijednosti izrastao u borce za egzorcizam i svetosavsku Crnu Goru.

Možda u kampanji nijeste imali vremena da oslušnete poruke koje je slao nominalni nosilac liste Amfilohija Radovića i Dake Davidovića, sve se saginjući do zemljice da ne propušti koji rukoljub, možda ste prečuli da je njihov politički projekat zaokret ka Istoku i pravoslavna Crna Gora, ali ne po mjeri hrišćanskoga pravoslavlja, no po mjeri jedne izopačene ljotićevsko-velimirovićevske ideje koja je balkanski pandan nacističke teorije o rasnoj čistoti.

Ako ste sve to prečuli i previđeli i ako zaista ne vidite što se iza brda valja, onda makar danas otvorite oči, pogledajte i oslušnite čije se to zastave vijore po Crnoj Gori i koje se to pjesme pjevaju i neka Vas ne ponese pobjednička euforija pa da Vam se od one grupe Pljevljaka što pjevaju đeneralu Draži i mašu državnim zastavama Republike Srbije pričine režimski provokatori, jer ni oni Bošnjaci koji su prvoga dana „osvojene slobode“ pretučeni, ni oni slomljeni prozori i inventar, ni one slavljeničke trube u Vašem rodnom gradu i trobojke u Tuzima, ni moji prijatelji iz Crne Gore koje su juče presrijetali i brutalno vrijeđali po Podgorici, nijesu tek usamljeni incidenti ostrašćenih pojedinaca, već praktična realizacija političke platforme kojoj ste, ako je suditi po najavama, namjerni da predate Državu Crnu Goru.

Gospodine Abazoviću, ako se zaista zalažete za sistemske reforme i želite Crnu Goru na Zapadu, nemate u ovome trenutku više ni vremena ni prostora za društvene eksperimente. Nemate ni mandat građana – koji su Vas nezadovoljni dosadašnjim vođenjem države glasali da demontirate korupciju i kriminal – da sa svojim objektivno nevelikim snagama dozvolite da o budućnosti Crne Gore odlučuju oni koji Crnu Goru vide na Istoku, u zagrljaju Srbije i majčice Rusije. Zato pokažite državničku hrabrost i mudrost, odbacite danajske darove klerofašista i sistem demontirajte iznutra.

Toliko žuđeni pad Đukanovića ste ostvarili, a na Vama je da dokažete da pad Đukanovića nije i pad Crne Gore. Na Vama je samo jedan izbor i to da ponudite ruku saradnje građanskim snagama (DPS, SDP, SD) i manjinskim narodima i s njima formirate koalicionu Vladu u kojoj ćete moći da ispravljate devijacije i temeljite novu Crnu Goru čiji auroatlantski put neće biti ugrožen. Uvjeren sam da Vam u ovome trenutku niko za tako što neće praviti prepreke, a Vlada koja bi imala stabilnu većinu, time i nesporan legitimitet, upravo je ono što slobodna, multikulturna i građanska Crna Gora priželjkuje.

Ekspertska vlada koju najavljujete, a koja će zavisiti od 37 glasova javnih ili pritajenih kleronacionalista osuđena je na propast koja neće biti samo propast jedne vlade, već i suštinski i dugoročni razur multikulturalne, sekularne, građanske i antifašističke Crne Gore. Ne budete li na nivou ovoga krupnog istorijskog zadatka, atribut grobara Crne Gore neće ponijeti oni koje ste na ovim izborima porazili već lično Vi.

U nadi da ćete ovaj apel uvažiti i doživjeti kao dobronamjerni savjet čovjeka kojem je Crna Gora na srcu i kome zavidno životno iskustvo i nepokolebljivi građanski i antifašistički stav ne dozvoljavaju da šuti pred izglednim opasnostima koje prijete njegovoj domovini, srdačno Vas pozdravljam.




Posjeta : 568