1
U Čileu
Dresiraju pse za - otkrivanje korone!

    Čileanska policija počela je da dresira pse za otkrivanje oboljelih od korona virusa tako što otkrivaju prisustvo virusa u znoju pacijenata.

Tri zlatna retrivera i jedan labrador, stari izmedju četiri i pet godina, do sada su korišćeni za otkrivanje droge, eksploziva i nestalih osoba, saopštila je policija.
Ovaj program je nastao u saradnji čileanske policije, karabinjera i univerzitetskih stručnjaka. Slične inicijative su nedavno pokrenute u Francuskoj i Velikoj Britaniji.
Psi imaju 330 miliona senzora za miris i njihova sposobnost otkrivanja mirisa je 50 puta veća nego kod čovjeka.
- Virus nema miris, već prije infekcija koja dovodi do promjena u metabolizmu - odnosno dolazi do određene vrste znoja koji "pas može da otkrije - objašnjava profesor veterinarske epidemiologije Fernando Mardones.
On podsjeća da psi mogu da otkriju tuberkulozu, parazitske infekcije, pa čak i rane stadijume kancera.
Oni takođe mogu da registruju male promjene temperature, što može da pomogne u utvrđivanju da li osoba ima groznicu. Međutim, prema Svjetskoj organizaciji za zdravlje životinja, mala je vjerovatnoća da sami psi budu zaraženi.
Obuka pasa je počela prije mjesec dana na uzorcima znoja uzetih od pacijenata na bolničkom liječenju.
Stručnjaci očekuju da će psi biti spremni od avgusta. Oni će biti raspoređivani na železničkim stanicama, aerodromima i po ambulantama.
U Čileu ima 319.493 zaraženih korona virusom, a više od 11.000 je umrlo od bolesti, podaci su ministarstva zdravlja.
Posjeta : 529