1
Savjet za građansku kontrolu rada policije zasijedao vanredno u Budvi
Prekoračena policijska ovlašćenja!

    - Nije realizovana preporuka identifikacije pripadnika policije, službenici Centra bezbjednosti Bar prekoračili su policijska ovlašćenja - konstatovao je kasno sinoć, na vanrednoj sjednici u Budvi, Savjet za građansku kontrolu rada policije, koji je pokazao i zabrinutost zbog toga što su pripadnici Komunalne policije i Službe zaštite i spašavanja u Budvi sprečavali kolege iz policije da obavljaju radne zadatke

- Policijski službenici CV Bar S. K. i A. H. su prekoračili ovlašćenja prema građaninu M. M. Upotreba fizičke snage i konkretnog zahvata trebala je da prestane čim je prestao otpor osobe prema kojoj je upotrijebljen. Primjena konkretnog zahvata u predjelu leđa i vrata građanina M. M. bila je bez osnova. Savjet ocjenjuje da se upotreba tog zahvata treba ograničiti - savjet je u prisustvu policijskih starješina pažjiivo razmotrio više pojedinačnih situacija i analizirao dostupne video zapise i fotografije.
Savjet je zabrinut zbog saznanja da su pripadnici budvanske Komunalne policije, Komunalne inspekcije i Službe zaštite i spašavanja aktivno pružali otpor i opstruirali rad policijskih službenika.
- U konkretnoj situaciji pojedini pripadnici interventne grupe CB Herceg Novi i CB Budva sa zaštitnom opremom nijesu imali jasne i vidljive oznake. Primjena propisa koji regulišu identifikaciju policijskih službenika je nedosljedna i kasni i Savjet poziva ministra unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije da se to pitanje bez odlaganja riješi jer u interesu javnosti i kredibiliteta policije.
- Omogućen je uvid u kompletnu službenu dokumentaciju, a analizirana je i dostupna medicinska dokumentacija svih osoba koje su dovedene u službene prostorije policije - navedeno je u saopštenju.





Posjeta : 586