2
JPU »Ljubica Popović« i Kancelarije za prevenciju narkomanije predstavili zajednički projekat
Putokaz u zdrav svijet!

      -"Ala je lijep ovaj svijet" naziv je programa koji JPU "Ljubica Popović" i Kancelarija za prevenciju narkomanije zajedno realizuju, za početak u tri vrtića - "Pčelica", "Sunce" i "Ljubica Popović" - a čiji je cilj da se najmlađima, ali i njihovim roditeljima ukaže da u svakodnevnim zdravim i dobro osmišljenim aktivnostima najmlađih - nema mjesta za drogu!
             Sa mališanima iz šest vaspitnih grupa ove tri predškolske jedinice neće raditi samo njihove vaspitačice, već i brojni članovi tima "Al je lijep ovaj svijet". Dolaziće im u goste i sportisti, ali i svi drugi pobornici zdravog života.

               

                     - Cijenimo da je ideja vrijedna i opravdana. Naš cilj je stvaranje bazične sigurnosti i optimizma. U projekat će biti uključeni i spoljni saradnici, koji se bave isključivo očuvanjem životne sredine i zdravlja. Zdrave aktivnosti podsticaćemo svakodnevno, a gro budžeta projekta biće utrošen za didaktički materijal - naglasila je na današnjoj konferenciji za štampu Sonja Radović, direktor JPU dječiji vrtići »Ljubica Popović«.
                  Pozdravljajući najmlađe sugrađane, njihove roditelje i vaspitače Miomir M. Mugoša, šef Kancelarije za prevenciju narkomanije, ukazao je da su dosadašnje akcije "Igra, radost - droga, nikad!" u igralištu "Timberlend" bile uvod u ovaj projekat za koji će Kancelarija od sredstava koja dobija od Opštine izdvojiti 7700 eura.
                   - Iskustvo je pokazalo da su i roditelji nedovoljno edukovani, da je ovaj problem za njih tabu tema i da se za pomoć jave kada je već kasno. Nadam se da će iz godine u godinu ovim programom biti obuhvatano sve više mališana - rekao je Mugoša.
                Psiholog Lidija Mirković očekuje dobar odziv roditelja i naglašava da je dobro što je ovom edukacijom "napravljena spona predškolske ustanove sa školom".
                     - Radićemo na formiranju ekološkog duha od najranijeg uzrasta. Kroz ekološke radionice najmlađi će upoznavati zdrav svijet oko sebe. Upućivanje na zdrave načine života biće im najbolji putokaz. U goste će nam dolaziti poznati sportisti, edukovaćemo djecu o saobraćaju, planirana su zimovanja, ljetovanja - riječju odrastanje u zdravoj sredini - napominje Nataša Kolčević, vaspitačica u vrtiću "Sunce".
            - Ljubav prema prirodi i životinjama podijelićemo sa djecom. Ljubav prema životinjama je plemenit odnos koji jača samopouzdanje, odgovornost, poštovanje. Projekat je veoma interesantan i u njegovom jezgru je porodica. Nastojaćemo da kroz više radionica animiramo i roditelje da svakodnevno osmišljavaju teme i postavljaju pitanja...istakla je Svetlana Manojlović, predsjednica Društva za zaštitu životinja.

Lokacija za Centar


       Zahvaljujući novinarima na doprinosu - izvještavanjem o radu Kancelarije za suzbijanje narkomanije, njen šef Miomir M. Mugoša, "častio" ih je informacijom da će do 15. decembra biti poznato na kojoj će lokaciji biti građen Centar za prevenciju i suzbijanje narkomanije.
         Kancelarija sjutra otvara kabinet i u školi "Radojica Perović". To će biti 11. učionica koju je ove godine opremila za edukaciju o štetnosti narkomanije. Do kraja godine, 12. kabinet biće otvoren u O.Š. "Štampar Makarije" i tada će biti promovisana i video-kaseta o narkomaniji, koju je pripremila ova Kancelarija.



B.Čukić

Posjeta : 2243