0
Premijer obišao budući ski centar Štedim – Hajla
Vlada ulaže - u razvoj Sjevera!

    -Vlada snažno ulaže u razvoj infrastrukture posebno u Sjevernom regionu jer na Sjeveru imamo više od 50 odsto razvojnog potencijala i neophodno je da taj potencijal stavimo u funkciju razvoja i boljeg života građana. U tom smislu Rožaje zauzima jedno od centralnih mjesta - istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković,koji je danas obišao lokaciju budućeg ski centra Štedim – Hajla u Opštini Rožaje.
On je dodao da "danas u Rožajama imamo zaključen ugovor vrijedan 13,5 miliona eura za gradnju žičare na Hajli".

- Istovremeno je u pripremi raspisivanje tendera za baznu stanicu i energetske i druge objekte koji je prate – vrijedne blizu dva miliona eura. Dakle, 16 miliona eura u ovoj godini i u naredne dvije godine ćemo na novom skijalištu ovdje utrošiti“ – rekao je Marković novinarima okupljenim na lokaciji buduće bazne stanice na Štedimu za koji je u ovoj godini planirano raspisivanje tendera po procijenjenoj vrijednost od 1,8 miliona eura.
Gradi se prilazni put ka skijalištu vrijedan pet miliona eura – dodao je premijer – rekavši da je u fazi izrada završne dionice.
Još ranije je raspisan tender za izradu projektne dokumentacije i izvođenje radova za ski žičaru i ski staze na lokalitetu Štedim – Hajla. Izabrana je firma „Strukom“ iz Bosne i Hercegovine. Vrijednost radova je 9 miliona eura.
Obilaznica i Gradska pijaca

Premijer je obišao o radove na obilaznici oko Rožaja dugoj 2,5 km sa dva tunela i dva mosta. Rekao je da će ta saobraćajnica, kada bude puštena u promet, značajno unaprijediti saobraćajni i ukupni komfor centra Rožaja. „Vrijednost radova je oko 20 miliona eura, i očekujemo da svi radovi budu završeni iduće godine“ – kazao je predsjednik Vlade.
Gradilište Gradske pijace koje je premijer danas obišao, uz dječji vrtić za koji je danas položio kamen-temeljac i sportska sala za potrebe Gimnazije i Srednje stručne škole čine ukupni iznos investicija od više od 20 miliona eura. „Vjerujem da svaki građanin Rožaja danas vidi šta Vlada i lokalna samouprava rade. Vjerujemo da će to otvoriti nova radna mjesta i nove prilike za mlade ljude i učiniti život u Rožajama kvalitetnijim“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.
Od iduće godine redovne plate

Premijer je ponovio da je za razvoj neophodno učiniti lokalnu samoupravu funkcionalnom u smislu stabilnosti finansija. Rekao je da je sa opštinskim rukovodstvom dogovoreno da se u tom smislu naprave koraci i to u najkraćem roku kako bi neke urgentne obaveze bile izmirene, i kako bi opštinsko rukovodstvo nastavilo racionalizaciju i konsolidaciju lokalne administracije.
- Dogovorili smo se da do kraja godine povučemo dva-tri ključna poteza koji će biti usmjereni u tom pravcu i vjerujem da ćemo od iduće godine imati situaciju da u Rožajama ne kasne plate ni za zaposlene u lokalnoj samoupravi ni za zaposlene u javnim preduzećima i da ćemo imati punu mobilnost i predsjednika i njegovog tima i cijele lokalne administracije da ove vrijedne razvojne projekte u Rožajama pretvorimo u novu vrijednost koja će biti od koristi i Rožajama i Crnoj Gori u cjelini – kazao je novinarima na Štedimu predsjednik Vlade Duško Marković.
Sa premijerom u posjeti Rožajama boravili su potpredsjednik Vlade Rafet Husović i ministri prosjvete Damir Šehović i saobraćaja i pomorstva Osman Nurković te direktori Uprave javnih radova Rešad Nuhodžić, Uprave za inspekcijske poslove Alija Košuta i Uprave za saobraćaj Savo Parača.




Posjeta : 988