1
Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja u Lješanskoj nahiji predstavio Program podsticanja projekata u vodoprivredi za 2019.
Voda za - domaćinstva u 15 opština!

    - Planirana je izgradnja 31 vodovoda, sa 40 kilometara primarne i 15 kilometara sekundarne vodovodne mreže. Realizacija ovih projekata doprinijeće stvaranju boljih uslova života i rada na seoskom području. Vodu će dobiti oko 3.500 udomaćinstava u 15 opština, širom Crne Gore“, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović koji je danas u Lješanskoj nahiji predstavio Program podsticanja projekata u vodoprivredi za 2019.

Simović je ocijenio da svi planirani vodovodi imaju svoj značaj, vrijednost i potrebu.
- Ovom prilikom ću pomenuti vodovode u Lješanskoj Nahiji, Murovsko vrelo u Petnjici, početak izgradnje vodovoda Brezna u Plužinama, vodovode Laze i Bršno u Nikšiću - kazao je Simović, koji je i ovaj Vladin program predstavio na terenu, zajedno sa saradnicima, mještanima i predstavnicima lokalne samouprave.
Prezentacija je održana u Lješanskoj nahiji, gdje su u prethodnom periodu uspješno završeni hidrogeološki radovi i eksploatacioni bunari na lokaciji izvorišta Kaluđerovo oko, što je dobra pretpostavka za dalju izgradnju vodovoda za to područje.
Projekat za regulaciju Grnčara i Lima

Simović je podsjetio da, osim programa podrške izgradnji seoskih vodovoda, Vlada realizuje brojne druge projekte iz oblasti vodoprivrede u saradnji sa evropskim i dugim međunarodnim partnerima.
Navodeći neke od tih projekata, on je kazao da će Projekat pripreme Glavnog elaborata izrade nasipa na Grnčaru i Limu, podržan iz bespovratnih sredstava GEF fonda, a koji implementira Ministarstvo u saradnji sa Svjetskom bankom, biti završen do oktobra ove godine.
- Time će se ispuniti preduslov za izgradnju nasipa za zaštitu od poplava ugroženih domaćinstva i poljoprivrednog zemljišta u dolinama ovih rijeka - kazao je Simović.
Nove istražne bušotine

Drugi veoma značajan projekat je Program hidrogeoloških istražnih radova koji se finansira bespovratnim sredstvima iz IPA fondova, kroz koji je u prošloj godini urađeno 1.200 metara istražnih bušotina.
- Realizacijom ovog projekta pronašli smo značajne količine vode u bezvodnim terenima, na bazi kojih ćemo pokrenuti projekte vodosnabdijevanja tih krajeva. Podsjetiću na pozitivne bušotine u Banjanima, na Goliji, Čevu, Radovču, Cijevni i mnogim drugim lokacijama - kazao je Simović.
On je saopštio da će u drugoj fazi ovog hidrogeološkog programa koji se nastavlja u ovoj godini, takođe uz bespovratnu podršku iz IPA fondova, biti realizovano novih 1.500 metara istražnih bušotina na bezvodnim terenima Cetinja, Nikšića, Podgorice, Plužina, Andrijevice, kao i mnogim drugim mjestima koja su definisana kao prioritet za rješavanje pitanja vodosnabdijevanja.
- Sve ove značajne i obimne aktivnosti u oblasti vodoprivrede, posebno u ruralnim područjima, doprinijeće daljem unapređenju kvaliteta života, kao i unapređenju uslova za razvoj poljoprivrede i ruralnog turizma kao najboljeg vida plasmana poljoprivrednih proizvoda, nove preduzetničke zamahe i nova radna mjesta u ruralnim područjima.
Obraćajući se Lješnjanima, Simović je izrazio zadovoljstvo što su ponovo danas ZAJEDNO – i Vlada i Glavni grad i mještani.
- Došli smo da saopštimo da smo stvorili pretpostavke da nastavimo zajedno ono što smo uspješno realizovali i ono što smo dogovorili“, kazao je Simović podsjećajući da su bili zajedno i kada su na Kaluđerovom oku završeni hidrogeološki istražni radovi, a nakon toga izgrađeni eksploatacioni bunari.
- Ohrabrenje za sve nas je bila potvrđena izdašnost bunara od preko 30 litara u sekundi. Za ove radove Ministarstvo je izdvojilo oko 50 hiljada eura. Slijedi nam nova faza u ovom zahtjevnom projektu - izgradnja potisnog cjevovoda i rezervoara. Za tu fazu Vlada je opredijelila novih 200.000 eura. Siguran sam da će Glavni grad i podgorički Vodovod obezbijediti dodatna sredstva“, kazao je Simović ističući da će izgradnjom ovoga vodovodnog sistema biti riješeno vodosnabdijevanje Lješanske nahije za preko 1.000 domaćinstava koja trenutno žive na ovom području i onih koji će se vratiti svojim domovima i svojim imanjima.
Potpredsjednik Vlade je nagalsio da je ZAJEDNIŠTVO siguran put do novih iskoraka, a da ZAJEDNIŠTVO ima tradiciju i poseban značaj upravo ovdje u Lješanskoj nahiji. „Potvrda toga će biti uspješna realizacija ovog i, vjerujem, brojnih novih iskoraka“, kazao je Simović.
Gradonačelnik Glavnog grada Ivan Vuković izrazio je zadovoljstvo što je danas u Lješanskoj nahiji gdje kreće realizacija važnog projekta za ovaj kraj i opštinu Podgorica. Vuković je kazao da je Glavni grad odlučan da na odživ način riješi višedecenijski problem vodosnabdijevanja Lješanske nahije. Prema riječima gradonačelnika, u posljednjih nekoliko godina Glavni grad je u održavanje i izradnju vodovodne mreže i u jednom dijelu plaćanje računa za električnu energiju, uložio značajna sredstva, ali da se, međutim, pokazalo da postojeća vodovodna mreža ima određena ograničenja. „Ako želimo da nam se ljudi vrate na sela, voda je osnovni preduslov i zato smo pokrenuli projekat iskorišćavanja pronađenog potencijala vodoizvorišta Kaluđerovo oko“, kazao je Vuković, navodeći da će u ovoj godini početi izgradnja prve faze infrastrukture, koja u krajnjem, za tri do četiri godine, treba da rezultira rješavanjem pitanja vodosnabdijevanja i gornje i donje Lješanske nahije.




Posjeta : 1017