2
Pozdravna riječ predsjednika Crne Gore na dodjeli „Wild beauty“ nagrada
Osmišljena politika daje - odlične rezultate!

      -Naša pažljivo osmišljena politika održivog razvoja u turizmu dala je i daje odlične rezultate i doprinos ukupnom napretku. U Crnoj Gori danas imamo svjetski poznate i prestižne rizorte kao što su Aman, Porto Montenegro, Luštica bay, uz stalno širenje njihovih kapaciteta, kao i sada izvjestan završetak novog rizorta Porto Novi. Odgovornom investicionom politikom uspjeli smo zadobiti interesovanje najvećih svjetskih, hotelskih brendova: Hilton, Ridžent, Šeraton, One and Only, Chedi... Crna Gora svakim danom sve više postaje jedna od najprepoznatljivijih turističkih destinacija u ovom dijelu Mediterana. O tempu razvoja, i poboljšanju turističke ponude ubjedljivo govori činjenica da je u proteklih 5 godina u Crnoj Gori otvoreno čak 115 hotela sa 4 ili 5 zvjezdica. Iz godine u godinu bilježimo rast broja turista i broja noćenja, u sezonskoj, kao i vansezonskoj ponudi - ukazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, pod čijim su pokroviteljstvom večeras na Cetinju 14. put dodijeljene „Wild beauty“ nagrade:

Pozdravna riječ na 14. dodjeli godišnjih „Wild beauty“ nagrada

- Sa zadovoljstvom sam prihvatio predlog da nastavimo tradiciju i da u svojstvu Predsjednika Crne Gore budem pokrovitelj 14. po redu dodjele godišnjih „Wild beauty“ nagrada. Dodatno i zbog toga jer mi je u živom sjećanju vrijeme začetka ove ideje, kad smo se ambiciozno i promišljeno opredijelili da Crnu Goru razvijamo i afirmišemo kao prestižnu, evropsku turističku destinaciju. Bio je to period velikih izazova, nestabilnosti i neizvjesnosti. Logično i vrijeme skepse, da li smo kadri da odgovorimo tako postavljenom cilju. Koliko smo uspjeli, pokazuju rezultati na koje smo ponosni.
Danas je turizam primarno polje naše privredne aktivnosti. Uspjesi u toj i drugim uslužnim djelatnostima, naravno ne bi bili mogući bez velikih istorijskih dostignuća koja smo ostvarili u međuvremenu.
Prije dvanaest godina, obnovili smo našu ponosnu, slobodarsku, državnu kuću na demokratskom referendumu, i učvrstili multietničku i multikulturalnu harmoniju po kojoj je savremena Crna Gora prepoznatljiva. Danas je naša zemlja članica NATO, i lider u Evropskoj integraciji, sa izgledima da u dogledno vrijeme, uspješno završi pregovarački proces za članstvo u EU. Na planu unutrašnjeg razvoja, fokusirani smo na unaprijeđenje kvaliteta života naših građana, na stvaranje uslova za ubrzanje ekonomskog i rasta i demokratskog i društvenog razvoja. U prošloj godini zabilježen je rast BDP od 4,7%, koji je dodatno ubrzan u prvoj polovini ove godine.
Turizam učestvuje sa preko 20% u BDP. Broj turista je 2017. iznosio oko 2 miliona, a rezultati ostvareni u devet mjeseci ove godine premašuju promet generisan u cijeloj prethodnoj. Naša pažljivo osmišljena politika održivog razvoja u turizmu dala je i daje odlične rezultate i doprinos ukupnom napretku. U Crnoj Gori danas imamo svjetski poznate i prestižne rizorte kao što su Aman, Porto Montenegro, Luštica bay, uz stalno širenje njihovih kapaciteta, kao i sada izvjestan završetak novog rizorta Porto Novi. Odgovornom investicionom politikom uspjeli smo zadobiti interesovanje najvećih svjetskih, hotelskih brendova: Hilton, Ridžent, Šeraton, One and Only, Chedi... Crna Gora svakim danom sve više postaje jedna od najprepoznatljivijih turističkih destinacija u ovom dijelu Mediterana. O tempu razvoja, i poboljšanju turističke ponude ubjedljivo govori činjenica da je u proteklih 5 godina u Crnoj Gori otvoreno čak 115 hotela sa 4 ili 5 zvjezdica. Iz godine u godinu bilježimo rast broja turista i broja noćenja, u sezonskoj, kao i vansezonskoj ponudi. Za dodatni optimizam, motiv nam daju i započeti projekti novih hotelskih smještaja, skijališta, marina, golf terena i drugih turističkih sadržaja. Razvoj raznovrsne ponude u centralnom dijelu, i posebno na sjeveru države, vodi ka ostvarenju ambicioznog cilja da Crna Gora postane cjelogodišnja turistička destinacija. Na ruku nam ide zasićenost tradicionalno poznatim turističkim mjestima, i želja savremenih turista da otkrivaju nove atraktivne prirodne prostore, kojima obiluje Crna Gora, uključujući i dvije UNESCO svjetske baštine, nacionalne parkove i zaštićene površine,…To je magnet ne samo za turiste, već i mogućnost investitorima da uz povoljne uslove ulažu kapital u zemlji koja ima 240 sunčanih dana godišnje.
Dame i gospodo,
Ostvarili smo velike uspjehe u razvoju turizma, ali ne smijemo dozvoliti da nas to zavara. Danas u turističkoj ponudi nijesu dovoljni odlični hoteli, čisto more i uređene plaže, kvalitetna skijališta i prirodne ljepote. Sve to mora da prati razvijena infrastruktura, laka dostupnost destinacije, kvalitet zdravstvene zaštite, kulturni sadržaji, nivo bezbjednosti i opšte kulture u zemlji.
Upravo na tome predano i sistematski radimo svih ovih godina. Obnavljamo postojeće i gradimo nove saobraćajnice. Radimo ubrzano na boljem avio, pomorskom i drumskom povezivanju sa ostatkom kontinenta. Danas možemo reći da je članstvom u NATO značajno učvršćena stabilnost i podignut nivo bezbjednosti naših građana, radimo na unapređenju vladavine prava i pravne sigurnosti za sve koji posjećuju Crnu Goru ili u njoj žive. Posebno smo fokusirani na unapređenje sistema zdravstvene zaštite. Još ozbiljnije treba da radimo na osposobljavanju nacionalne radne snage, koja može zadovoljiti tržište rada u turizmu na odgovarajućem nivou, kako bi se smanjila zavisnost od uvoza radnika. Sve više se osjeća potreba za unapređenjem proizvodnje hrane, u skladu sa ponudom hotela i rizorta, kako bi obje privredne grane osnažili, učinili konkurentnijim i turistima ponudili autentične crnogorske proizvode.
Vjerujemo da je ovo pravi put i za brže dostizanje evropskog kvaliteta života naših ljudi, za otvaranje novih radnih mjesta, i za uvećanje BDP-a.
U tom kontekstu, ova nagrada iz godine u godinu dobija veći smisao i značenje. Zato sa zadovoljstvom čestitam svim dobitnicima, kao i svima nominovanima, svima koji svojim posvećenim odnosom doprinose modernom razvoju turističke djelatnosti u Crnoj Gori.
Želim da odam priznanje i organizatorima koji su se potrudili da ova manifestacija bude na nivou naše ambicije u ovoj prestižnoj privrednoj grani.

Dobitnici po kategorijama za nagrade i priznanja WBA 2018.:


Nagrade WBA 2018:

1. Hotel godine: „The Chedy Luštica Bay“
2. Mali hotel godine: „La Roche“ Tivat
3. Restoran godine: „Murano Restaurant“ Hotel Regent Porto Montenegro
4. Plaža sezone: „Drobni pijesak“ Budva
5. Manifestacija godine: „KotorArt festival“ Kotor


Priznanja WBA 2018:

1. Event destinacija: „Porto Montenegro“

2. Razvoj Agroturizma: „Domaćinstvo Kljajić“ Berane
3. Implementacija standarda u hotelijerstvu: „HG Budvanska Rivijera“
4. Domaći hotelski menadžment brend: „ HG Casa del Mare“ Herceg Novi

Uručene su pohvale, skulpture i plakete "Lovćen“ (autora docenta Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju Nenada Šoškića i docenta za grafički dizajn na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju Ane Matić).




Posjeta : 942