2
Predsjednik Vlade Crne Gore na "Premijerskom satu"
Investicije duplirane - iz NATO država!

- Preliminarni podaci pokazuju da su direktne strane investicije iz država članica NATO u Crnu Goru u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine porasle za 118,8% (ili 273 miliona eura nominalno) što je više nego duplo, dok je broj turista iz država članica koji su posjetili Crnu Goru viši za 25% (ili 130.000 više gostiju među ukupnih 650.000). Ovi podaci najbolje svjedoče da su naša očekivanja bila opravdana, i potvrđuju činjenicu da je partnerstvo s najmoćnijim državama današnjice najbolja garancija poslovnog i investicionog ambijenta - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, odgovarajući na "Premijerskom satu" na pitanje poslaničkog kluba DPS.

Predsjednik Vlade je rekao da uprkos snažnom rastu investicija iz ovih država, ekonomske efekte očekujemo u dužem periodu uz još veće investicije, i to ne samo iz država članica NATO-a, nego i iz drugih zemalja koje traze sigurnu i bezbjednu destinaciju za svoj kapital.
- Uostalom, svjedoci smo svakodnevnog interesovanja renomiranih svjetskih kompanija za ulaganja u oblasti turizma, energetike, poljoprivrede i drugih razvojnih grana. Takođe, efekti NATO članstva mogu se mjeriti i kroz poboljšanje međunarodnog rejtinga kod međunarodnih finansijskih institucija i investicionih fondova, što bi posredno moglo uticati i na ostvarivanje povoljnijih uslova zaduživanja na međunarodnom finansijskom tržištu. Zbog svega toga je Moody’s prije dva mjeseca poboljšao izglede crnogorske privrede iz stabilnih u pozitivne“ – rekao je premijer Duško Marković.
Predsjednik Vlade je rekao da je članstvo u NATO velika šansa i za našu privredu.
- Podsjetiću vas da dodjelom NATO koda crnogorski privrednici imaju mogućnost da svoje proizvode i usluge plasiraju na tržište država članica, i da budu dobavljači za NATO potrebe. Na NATO tenderima 80 odsto poslova dobijaju mala i srednja preduzeća. To je odlična prilika da crnogorske kompanije postanu dio globalnog tržišta. A na zahtjev privrede već do sada dodijeljen je 177 NATO kod, što znači da crnogorski proizvodi već mogu učestvovati na tenderima za snabdijevanje Sjeverno-atlantskog saveza. Među njima su kodovi za namjensku industriju kao što je proizvodnja oružja, ali i robe široke potrošnje i prehrambeni proizvodi. Najveću korist od ovog procesa za sada je imala upravo namjenska industrija, poljoprivreda, zatim agencije koje pružaju lučke i špediterske usluge, organizatori aranžmana kongresnog turizma, softverske firme i druge. Navešću samo neke od proizvođača koji su imali ovu šansu: Tara iz Mojkovca, Plantaže, Franca-Mesopromet, Poliex, Martex ali i mnogi drugi. Našoj privredi su potrebni stručnjaci i mogućnosti zapošljavanja i stažiranja u strukturama i specijalizovanim agencijama Alijanse. Naši mladi studenti su u mogućnosti da dodatno unaprijede svoja znanja kroz programe u različitim oblastima, a zatim da stečena znanja i vještine primjene u svojoj budućoj profesiji u Crnoj Gori. Sve što sam rekao potvrđuje da je upravo naše opredjeljenje za članstvom u NATO, pored primarno političkog značaja dovelo do pozitivnog ekonomskog efekta za koji s pravom očekujemo da će se još snažnije nastaviti i u narednom periodu“ – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković na Premijerskom satu odgovarajući na pitanje Poslaničkog kluba DPS.




Posjeta : 911