1
Jubilarni 40. Sajam građevinarstva, 13. Sajam Vode-vodovodno-sanitarne tehnologije i 6. Sajam energetike otvoreni na Jadranskom sajmu u Budvi
Auto-put vodi - ekonomiju u Evropu!

             - Efikasnijim i savremenijim putnim povezivanjem učinićemo Crnu Goru saobraćajnim, logističkim i trgovinskim habom u Jugoistočnoj Evropi, i značajno unaprijediti saobraćajnu bezbjednost i sigurnost, smanjiti broj saobraćajnih nezgoda i uvećati udobnost putovanja. Auto-put će doprinijeti da naša ekonomija još snažnije krene pravcem našeg integracionog puta – u Evropu - naglasio je potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Milutin Simović, otvarajući danas na Jadranskom sajmu u Budvi jubilarni 40. Sajam građevinarstva, 13. Sajam Vode-vodovodno-sanitarne tehnologije i 6. Sajam energetike.
- Učešće izlagača iz 18 zemalja predstavlja potvrdu atraktivnosti crnogorskog građevinskog sektora, ukupne privrede i investicionih potencijala Crne Gore - napomenuo je Simović.
   Zemlja partner sajma je Narodna Republika Kina.

- Kontinuirani trendovi rasta aktivnosti u građevinarstvu jasno pokazuju postojanje sve većeg interesovanja domaćih i stranih investitora za tržište Crne Gore i potvrđuju da Vladini napori za unapređenje poslovnog ambijenta donose konkretne rezultate u pravcu održanja dinamičnog ekonomskog rasta, otvaranja novih radnih mjesta i unapređenja kvaliteta života građana - ukazao je Simović.
Potpredsjednik Vlade je istakao posebno zadovoljstvo zbog činjenice da je nosilac prezentacije Narodne Republike Kine na ovogodišnjem Sajmu, kineska kompanija CRBC, naš partner i glavni izvođač radova na projektu izgradnje prve dionice autoputa Bar – Boljare. Projekat gradnje autoputa značajno je doprinio rastu crnogorske ekonomije, koji je u prošloj godini bio jedan od najvećih u Evropi. Svakako, najznačajniji pozitivni ekonomski efekti izgradnje autoputa očekuju se njegovim završetkom i povezivanjem sa ključnim evropskim saobraćajnim koridorima, tržištima i emitivnim turističkim zonama.
Potvrda da je Vlada Crne Gore na dobrom putu, istakao je potpredsjednik Simović, su i izvještaji relevantnih međunarodnih institucija i organizacija, prije svih Međunarodnog monetarnog fonda, koji je u ovoj godini, godini intenzivnih radova na prvoj dionici i planiranja gradnje narednih, konstatovao da crnogorska ekonomija ima dobar učinak, da se finansijski sektor unapređuje, da napori Vlade Crne Gore u procesu fiskalnog prilagođavanja donose rezultate, da su stabilizovani makroekonomski izgledi.
Potpredsjednik Simović je kazao da Crna Gora i organizacijom ovakvih međunarodnih manifestacija, potvrđuje da je njena ekonomija i privreda otvorena za globano tržište, da se podstiče konkurentska borba i tržišna utakmica, koja stvara kvalitet i doprinosi razvoju.
- Nijesmo zagovornici protekcionizma i zatvaranja, već otvorenosti i partnerstva, što najbolje potvrđuju investitori iz 113 zemalja koji posluju u Crnoj Gori - kazao je potpredsjednik Simović i svim učesnicima Sajma poželio puno uspjeha.




Posjeta : 1018