2
Herojski podvig momka iz Malija
Zahvalnost Gasamu - državljanstvo i posao!

    Predsjednik Francuske, Emanuel Makron, danas je dodijelio francusko državljanstvo migrantu iz Malija koji je spasio četvorogodišnje dijete s jednog balkona u Parizu.

Mamudu Gasama postao je heroj u Francuskoj nakon što se za manje od jednog minuta popeo na četvrti sprat zgrade kako bi spasao dijete koje je visilo s balkona.
Snimak njegovog herojskog čina postao je toliko popularan na društvenim mrežama da je predsjednik Francuske, Emanuel Makron, pozvao Gasamija u Jelisejsku palatu kako bi mu lično zahvalio.
Kako navode francuski mediji, Gasama će pored državljanstva dobiti i posao u državnoj službi.
Gradonačelnica Pariza, An Idalgo, pozvala je migranta kako bi mu se zahvalila na herojskom činu, nazivajući ga "spajdermenom".
Drama se dogodila u subotu uveče u pariskom 18 arondismanu. Gasama je rekao novinarima da je prolazio ulicom kada je vidio grupu ljudi okupljenu ispred jedne zgrade, a kada je podigao pogled vidio je dijete koje visi s balkona.
On je govoreći za televiziju BFMTV rekao da nije razmišljao kada je vidio dijete kako visi s četvrtog sprata.
- Kada sam ga uzeo u naručje pitao sam ga zašto je to uradio, ali dječak nije odgovorio - kazao je Gasama.
Lokalni mediji su prenijeli da dječakovi roditelji u trenutku incidenta nijesu bili kod kuće. Njegov otac je saslušan u policiji zbog sumnje da je ostavio dijete bez nadzora. Vjeruje se da dječakova majka nije bila u Parizu.




Posjeta : 1413