1
Peršun, lijek za sve bolesti
Čini čuda - za organizam!

    Liječi bubrege, izbacuje toksine iz organizma, smiruje nerve, reguliše probavu, snižava nivo lošeg holesterola – sve to može peršun.

Peršun se već vjekovima, sem kao začin, koristi i kao lijek. Porijeklo peršuna je Bliski istok odakle se raširio po Evropi i Americi. Osnovna upotreba peršuna, sem korišćenja kao začina, bila je izbacivanje vode i detoksifikacija tijela. U srednjem vijeku korišćen je za oporavak i osvježenje nakon noći punih vina i masne hrane.
Čaj od peršuna korišćen je na preporuku travara kroz istoriju i za olakšanje i održavanje redovne menstruacije, te kao lijek za vraćanje materice u normalan položaj nakon poroda. Peršun se najviše koristi za sve tegobe vezane za bubrege.
Čaj od peršuna sprečava apsorciju soli u tkivo te time štiti bubrege i jetru i praktično vrši njihovo čišćenje. Ovaj čaj treba piti i pri infekcijama mokraćne bešike kao i pri pojavi kamena u bubregu. Čaj od peršuna spominje se i pri prevenciji i liječenju raka debelog crijeva kod muškaraca i žena te grlića materice kod žena.
Peršun je bogat folnom kiselinom koja je ključna za kardiovaskularno zdravlje. Sam peršun jako je bogat vitaminima A, C, E i mineralima, a njegovo redovno korišćenje doprinosi smanjenju lošeg LDL holesterola. Ukoliko bolujete odvisokog pritiska možete ga korisiti i za njegovo snižavanje.
Čaj možete koristiti i za smirenje crijeva, poboljšanje probave, odnosno otklanjanje nadutosti. Peršun je bogat gvožđem pa se njegova upotreba preporučuje i kod anemije. Jedna od jednostvanih, a vrlo efikasnih namjena peršuna jeste i prevencija lošeg zadaha. Dovoljno je prožvakati nekoliko listova svježeg peršuna i loš zadah će biti neutralisan.
Ovo se posebno odnosi na situacije kada konzumirate beli i crni luk čiji miris želite neutralisati.
Čaj od peršuna pravi se tako što se svjež ili osušen peršun u količini dvije velike kašike doda u vrelu vodu. Peršun treba da odstoji 5-10 minuta u vodi nakon čega se izvadi. U čaj, kada se ohladi, iscijediti nekoliko kapi limuna i dodati kašičica meda po želji. Čaj možete da pijete kada god poželite, a za već navedene tegobe koristite gadva puta dnevno.
Trudnice ne bi trebalo da piju čaj od peršuna zbog mogućeg štetnog hormonalnog uticaja.




Posjeta : 1308