1
Prvi crnogorski sitkom počeće da se emituje ovog vikenda na Prvom programu Televizije Crne Gore
Startuje - "Dojč caffe"!

    - Zahvalnost dugujemo koproducentu RTCG i direktoru Radu Vojvodiću, koji je prepoznao potrebu da naša zemlja ima sopstveni proizvod ovakve vrste i oni su zaista razlog zašto smo krenuli u ostvarivanje tog studentskog sna, istakao je glumac i producent prvog crnogorskog sitkoma "Dojč caffe" - Dušan Kovačević.

Kovačević, koji je i član produkcijske kuće "Natenane", kazao je da konačno i zemlja u kojoj živi ima, po ugledu na region i svijet, seriju koja na vedar način oslikava do srži karakter jednog naroda.
- Godinama unazad me je kopkalo to što svi glavni gradovi iz regiona imaju po barem jednu urbanu komediju koja karakterise narod, mentalitet i oslikava epohu u kojoj živimo - osim nas. Podgorica je posljednjih 20 godina, nakon legendarne "Đekne" I "Oriđinala" zavrijedila pažnju i regionalnu i evropsku po svim sjajnim osobenostima, ali na veliku žalost imamo deficit u svim kulturološkim segmentima i nije bilo sluha za pokretanjem ovakvog projekta. Ideja godinama živi, od studentskih dana dramaturga Stefana Boškovića, koji je napisao taj scenario kao školski rad i čekali smo obojica pogodan trenutak da započnemo sa realizovanjem Dojč Caffe-a. Zahvalnost dugujemo koproducentu RTCG i direktoru Radu Vojvodiću, koji je prepoznao potrebu da naša zemlja ima sopstveni proizvod ovakve vrste i oni su zaista razlog zašto smo krenuli u ostvarivanje tog studentskog sna - rekao je Kovačević.
Scenarista Dojč Caffe-a, Stefan Bošković ispričao je kako su Dušan Kovačević i on, inače kolege sa Fakulteta dramskih umjetnosti, od ideje došli do realizacije ove komedije.
- Ideja o trojici prijatelja koji otvaraju kafanu je nastala još za vrijeme studentskih dana, i to je bio uz moj i ispitni rad Vaska Raičevića i Dragane Tripković, jer smo na četvrtoj godini iz predmeta Filmski i TV scenario nastupili kao tim. Jednog dana pojavio se Dušan Kovačević i predložio da tu ideju realizujemo. Kako je dosta vremena prošlo od studentskih dana, cjela priča se morala osmisliti drugačije, napisati nanovo i morali smo da damo seriji ime. Tada je nastao Dojč caffe - rekao je Bokošković i dodao:
- Tako je prije tri godine nastao pilot projekat koji je režirao Senad Šahmanović. Onda smo bili u stagnaciji par godina, tražeći sredstva, ujedno i razmišljajući o dobrim i lošim stranama ove priče. Na kraju smo odlučili da odbacimo sve što smo mislili da nisu dobre ovog scenarija i ogolili čitavu ideju. Ostalo je samo da to da usvojimo obrazac o trojici prijatelja koji otvaraju kafanu i krenemo iz početka, ali potpuno drugačijeg. Osmislili smo i drugačije karaktere, i dodavali nove sporedne likove i zaplete, naslanjajući se na pojedine, starije sinopsise i situacije. Dušan i ja smo uradili lavovski dio posla, koji je bio nevjerovatno iscrpljujuć. Pored scenarija trebalo je osmisliti cijeli kreativni tim, i njegov koncept koji bi u ovim, nimalo lakim uslovima, profunkcionisao. On je vukao naprijed cijeli projekat, i nije nijednom posustao, niti posunjao u to što radimo. Tada su se na pisanju scenarija priključili Aleksandar Radunović Popaj i Vasko Raičević, i bili smo mnogo rasterećeniji.
Kovačević je posebno ponosan na ekipu koju je okupio: pored Stefana, na scenariju je radio i Aleksandar Radunović Popaj, reditelj je Milorad Milinković, kojeg publika zna po filmovima "Čitulja za Eskobara", "Mrtav hladan" i hit seriji "Crni gruja". Dimitrije Jokovic Džima je direktor fotografije, dok je Ivan Đurovic izvršni producent.
U seriji igraju kao prva postava Zoran Vujović, Milivoje Obradović i Dušan Kovačević, a pored njih naći će se Andrea Mugoša, Ljubica Barać, Marko Janketić, Ana Vujošević, Jelena Rakočević Nenezić, Andrija Milošević, Marko Baćović, Emir Hadžihafizbegović, Momčilo Otašević, Andrija Kuzmanović, Julija Milačić...
Prvi crnogorski sitkom "Dojč caffe" počeće da se emituje ovog vikenda na Prvom programu Televizije Crne Gore od 20 sati, a gledaoci će narednih osam sedmica, svake subote i nedjelje, moći da pogledaju po jednu novu epizodu.
O scenariju…
Dramaturšku osnovu serije čini odnos između tri prijatelja koji otvaraju zajednički kafić. Njihovi karakteri zasnovani su na tipološkim karakteristikama podgoričkih mladića iz njihove generacije: Simon Separe je fenser, trudi se da stalno bude u trendu, mašta da djevojke trče za njim, želi da bude važna faca u gradu; Miha The Man vidi sebe kao urbanog umjetnika, hipstera, koji pokušava da otkrije bendove za koje nikad niko nije čuo, voli eksperimentalni film, street art. Njegova parola je da nije bitno da li je dobro i loše, bitno je da niko ne zna. Danilo Rukola je mladić koji ima veoma bogatog oca s kojim je uvijek na telefonskoj vezi ubog mnogo poslova. Danilo nije proživio djetinjstvo i adolsescenciju kao ostala djeca, ima trideset i pet godina, i konačnoje napustio očevo stakleno zvono. Tek sada upoznaje svijet i ljude i jako je vezan za životinje s kojima je provodio djetinjstvo. On je istinski vegan. Kafić koji drže prijatelji ne radi baš najbolje, pa će oni biti prinuđeni da organizuju razne događaje ne bi li privukli goste. Niz komičnih scena proizlazi iz njihovih karaktera i iz neobičnih situacija u koje upadaju najčešće zbog borbe da kafić nekako zaživi u gradu. Dolazeći u dodir sa poznatim i nepoznatim gradskim facama učestvuju u kreiranju neobičnog podgoričkog ambijenta i atmosfere po kojoj je tzv. urbani društveni sloj ovog grada prepoznatljiv...




rtcg.me

Posjeta : 1565