0
Američki veteran iz Drugog svjetskog rata prijatno iznenađen
Vratili mu novčanik - poslije 70 godina!

    Američki veteran iz Drugog svjetskog rata 70 godina nakon što je boravio u Austriji dobio je ovih dana nazad novčanik koji je izgubio u toj zemlji.

Amerikanac Elidžio Ramos, koji sada ima 91 godinu izgubio je novčanik prije sedam decenija u austrijskoj pokrajini Salcburg, a isti je pronašao ljekar Jozef Rukofer prilikom renoviranja kuće svog djeda.
Ramos je, tokom Drugog svjetskog rata, bio pripadnik 250. artiljerijskog puka američkih snaga, koje su učestvovale u oslobađanju zatočenika koncentracionih logora u Austriji.
Njegova jedinica bila je 1945. stacionirana u Austriji gdje je za smještaj korišćeno poljoprivredno imanje u Salcburgu, na kojem je Ramos izgubio novčanik.
Ramos je izgubio svaku nadu da će ikada ponovo vidjeti svoj novčanik, a i zbog poslijeratnih previranja se nije time ni bavio, kako prenose austrijski mediji.
Međutim sedam decenija kasnije Ramos je dobio pismo od ljekara Rukofera iz Salcburga, koji je pronašao njegov novčanik.
- Obavili smo neke radove i naišli na taj novčanik, koji je bio dobro očuvan - prepričao je Rukofer, dodajući da je pogledao šta se u njemu nalazi i naišao je na porodične fotografije, ali i vojnu legitimaciju na osnovu koje je uspio da pronađe vlasnika.
Rukofer je preko interneta tragao za nekadašnjim američkim vojnikom, nadajući se da je još živ.
Nakon što je našao informacije o mjestu stanovanja Ramosa, on je uputio pismo na koje je dobio odgovor od sina nekadašnjeg vojnika koji je potvrdio da se radi o traženoj osobi.
Potom je odmah poslao paket sa novčanikom na adresu u SAD.
Ramos je bio dirnut gestom iz Austrije, a njegov sin je najavio da će sve predmete iz novčanika uramiti i izložiti u porodičnoj kući.





Posjeta : 1494