2
Američko društvo ne raste dovoljno da bi pružilo podršku nacionalnoj valuti
Dolar (ne)može niže!

       Kurs dolara u četvrtak je potonuo na novi najniži nivo prema euru u poslednjih osam mjeseci kao i novi najniži kurs prema jenu, funti i švajcarskom franku,kako jačaju zabrinutosti da američko društvo ne raste dovoljno da bi pružilo podršku nacionalnoj valuti.
       Do podneva je kurs dolara pao 0,4 posto prema euru, koji tako stoji 1,2627 dolara, najviše od kraja februara. Spustio se i pola posto prema jenu, tako da stoji 107,7 jena, najmanje u protekla četiri mjeseca.


       Takođe, na najnižem je kursu u poslednjih devet mjeseci prema švajcarskom franku, 1,217 franaka, a spustio se i u odnosu na britansku funtu, koja iznosi 1,828 dolara - najviše u poslednja dva mjeseca.

       Nedavni podaci o porastu manjka u američkom platnom bilancu zbog visokih cijena nafte i sve manjih direktnih stranih investicija izložili su američku valutu potencijalno štetnim učincima koje na društvo mogu imati spoljnji šokovi.

       Ulagače zabrinjava da bi taj proces mogao ubrzati pad dolara na novi rekordno niski kurs prema euru. "Dolar je pod raširenim pritiskom kako se tržište fokusira s cikličkog uzleta američkog društva na strukturalne uticaje", izjavio je Mark Austin, valutni strateg pri HSBC Marketsa.

       Valute s visokim prinosom poput novozelandskog i australijskog dolara takođe su ostvarile višemjesečne rekordne kurseve prema dolaru. Kanadski dolar blizu je svog najvišeg kursa u proteklih 11 i pol godina.

       Nakon što je kurs “zelembaća” probio ove nedelje nekoliko ključnih psiholoških najnižih nivoa, ulagači će se vjerojatno usredsrediti na komentare evropskih i američkih predstavnika kako bi utvrdili kratkoročne izglede za dolar. Austrijski ministar finansija Karl-Heinz Grasser u četvrtak je upozorio da sadašnji kurs eura odražava temeljne odnose u Uniji. Ali, za tržišta je ključno pitanje hoće li dolar nastaviti padati i prema 1,3 dolara za euro.





Posjeta : 1685