2
Većini nas sat pomjera računar
On navija - četiri hiljade satova!

    Dok većini nas sat pomjera računar, odnosno pametni telefon, neki još uvijek to obavljaju ručno, ali i tada je rijetko kad u pitanju više od jednog sata.

Ali, ovaj čovjek, kada počne zimsko (ili ljetnje) računanje vremena, ima doslovno, pune ruke posla. Alan Midlton, naime, mora da namjesti čak 4.000 satova na Britanskom institutu za satove. Iako se čini da za to treba mnogo više vremena, Midltonu za to treba "svega" nekoliko sati.
- Lakše mi je u proljeće kada se satovi pomjeraju napred, nego sad kada se pomjeraju za sat unazad, jer zbog osjetljivog mehanizma, koji se navija samo ka naprijed, ne mogu samo da pomjerim kazaljke ili navijem mehanizam nazad. Najjednostavnije je u ovom slučaju zaustaviti satove na sat vremena, što skraćuje proces navijanja - objašnjava Midlton.
Bogata i vrijedna kolekcija satova na Institutu sadrži i džepni sat poznatog istraživača polarnih predjela, Roberta F. Skota, a najstariji primjerci satova u kolekciji datiraju još iz 1640. godine.
- Provjeravam satove jednom nedjeljno, a utorak je moj ´dan navijanja´. Ipak sam ja Englez, i volim te male utvrđene rutine. Ali neki od satova ipak zahtijevaju svakodnevnu pažnju. Ali, to je posao koji volim. Iskreno sam fasciniran satovima. Volim zvuk rada tog delikatnog mehanizma i svu tu ljepotu koja se skriva unutra - opisuje Midlton, prenosi britanski Mirror.




Posjeta : 1586