1
Izraelska muzičarka Naomi Elishuv
Tokom operacije mozga - svirala Mocarta!

    Izraelska muzičarka Naomi Elishuv svirala je violinu dok su joj ljekari operacijom na mozgu pokušavali da uklone tremor koji joj je prekinuo karijeru.

Načelnik neurohiruškog odjeljenja u bolnici Souraski u Tel Avivu Jitzhak Fried, rekao je da je operacija mozga Naomi Elishuv izvedena dok je bila budna kako bi precizno moglo da se odredi gdje da joj postave elektrodu.
- Ona mora da bude postavljena tačno u milimetar - rekao je.
Zato je zatražio da Elishuva svira svoj instrument kako bi bio siguran da je stimulacija mozga elektrodom uklonila tremor bez nuspojava.
- Ovo je prvi put da sam operisao pacijenta koji je tokom zahvata svirao. Jako mi je drago što sam bio na privatnom koncertu talentovane i cijenjene muzičarke - dodao je.
Šezdesetogodišnja Elishuv je bila violinistkinja litvanskog nacionalnog simfonijskog orkestra i izraelskog kamernog orkestra, ali drhtanje ju je prislilo da skrati karijeru i posveti se predavanjima o muzici.
Operacija je izvedena kroz rupu u lobanji kroz koju je u jedan od moždanih centara za pokret uvedena elektroda od 1,3 milimetra.
- Kada smo pogodili mjesto, začuo se savršeni Mozart. Drhtanja više nije bilo - rekao je Fried.
- Violina je moja najveća ljubav. Tremor me je zaustavio u profesionalnom sviranju, a to je bilo teško za ženu kao što sam ja, koja je svirala čitav život - rekla je Elishuva.
Sada jedva čeka da se vrati normalnom životu.




Posjeta : 1588